( timar | 2022. 11. 06., v – 08:53 )

Rendben, legyen igazad, "komoly" munkára nem jó a LibreOffice. De nem is kell, hogy mindenütt ott legyen, bőven elég a "komolytalan" alkalmazási területeket meghódítani. :)

Az Apple/Microsoft Store történet nem most kezdődött, Microsoft Store-ra az allotropia készítette a LibreOffice csomagot, Apple Store-ra pedig a Collabora. Az Apple Store adatait ismerem. Megnéztük, hogy hányan töltik le a LibreOffice-t ingyen, és mennyi adomány jön be. Ebből adódik az 1 letöltésre számított bevétel. Az Apple Store esetén ennek kb. 10-szerese jött be. Tehát a dolog értelmes. Feltételezem, hogy a Microsoft Store esetén is hasonló eredmény jött ki. 

Ezután jött két rossz döntés. Az első, hogy idén nyáron a TDF nem hosszabbította meg a "LibreOffice" védjegy használati jogát az allotropianak és  Collaborának. Az appokat azonnal le kellett venni a Store-okból. A második, hogy nem a meglévő appokat folytatta a TDF, hanem újakat hozott létre, ezzel a meglévő felhasználókat újra fizetésre kényszerítette (vagy ezek el fognak pártolni). Hosszú távon azonban be fog állni az egyensúly, és ebből a forrásból is lesz a TDF-nek egy szolid bevétele. Nem az MS Office-t kell lenyomni, elég tartani a szintet vagy enyhén növekedni (szerintem).