( rpsoft | 2022. 10. 15., szo – 11:45 )

Bocs, de összeesküvés-elméletekkel nem vagyok hajlandó foglalkozni. Háttérhatalom-ügyben fordulj orvoshoz.

Talán annyit illene tudni, ha már megnyilvánulsz, h fasizmus Olaszországban volt, a nácizmus meg Németországban. Ultra-vulgáris ezeket keverni! 

Nem keverem, csak egyelőre Evola fasiszta cuccait kerestem ki. De biztos olvastad az életrajzát, amikor elégedetlen lett mussolinivel (akinek előtte személyes haverja volt), akkor Németországba ment, és a Sicherheitsdienstnek dolgozott. Szóval meg lehet találni azt is, csak keresni kell. Sokan megtették már, van róla könyv, cikk, amit akarsz, valamiért egy csomóan elemezgetik a szövegeit. Pl. a Razza e cultura-t, amiben a nácik rasszizmusát és az árja legendához való visszatérését dicsőíti. A feketékre "négerek és más gyarmati élősködők" néven hivatkozott (levél Scaligero-hoz).

A fasiszta pártnak nem volt tagja, mégpedig azért, mert 39-ben elutasították a felvételét, fellebbezett, de megerősítették az eredeti döntést. Viszont 1941-ben már Németországban volt, pl. ott tartotta a Die arische Lehre von Kampf und Sieg (A harc és a diadal árja tana) c. előadását. Szép kis előadókörutat tartott, árja legendáról, a háború dicsőségéről, és a rasszizmusról. 1943-ban Berlinben jelent meg a Grundrisse der faschistischen Rassenlehre  (A fasiszta fajalmélet alapjai) c. műve. Hangsúlyozta a fasizmus és a nácizmus közös faji alapjait, pl. fennmaradt egy beszédének a leirata erről Die arisch-römische Entscheidung des faschistischen italiens címmel. Per una profonda alleanza italo-germanica c. írásában a szorosabb német-olasz (náci-fasiszta) szövetség szükségességét hangsúlyozta.

Javasolt irodalom: Peter Staudenmaier: Racial Ideology between Fascist Italy and Nazi Germany: Julius Evola and the Aryan Myth, 1933–43, Journal of Contemporary History 55, p. 473-491 (2020). Szépen kigyűjti Evola újságcikkeit, megjelent könyveit, előadásainak leiratát a témában.

A nő hazug. Aki ezt álíttja szted náci. Gratulálok!  

Nem. Kártékony, gonosz alak, de ettől még nem náci. Csak ezt is felsoroltam azokban az idézetekben, amikről kíváncsi voltam, hogy azokat érted-e Evola tisztánlátásán. Nem mind náci, van benne nőgyűlölő és általánosan emberiség-ellenes is (amit az emberi jogokról írt), és simán csak (nácizmustól független) háborús uszító.

Tű pontos. Erről beszéltem fentebb. 

Ha ilyen szépen egyetértesz velem, miért nem írod azt, hogy "Igen, fasiszta, és az a jó."? Akkor legalább tudnánk, hányadán állunk.

Szeretnék még idecitálni egy hírt egy másik topikból, mert kapcsolódónak, analizálandónak érzem:

Analizáld nyugodtan, még topik is van rá. Tudományhoz nem sok köze van, az asszisztált öngyilkosság kérdése nem tudományos kérdés, hanem politikai, emberi jogi, etc. Van róla véleményem, de itt, most a tudományról beszélgettünk, és az engem jobban érdekel, úgyhogy ebben az analizálgatásban nem kívánok részt venni, legalábbis biztos nem itt. Majd ha nagyon ráérek, megnézem a topikot, hogy akarok-e hozzászólni.

Amint megismeri, már rögtön meg is akarja változtatni (állítólagosan jobbá tenni).

Frászt. Az emberek akarják megváltoztatni a világot, hogy jobban éljenek. A tudomány tudást akar, mert a normális ember alapvetően kíváncsi, és meg akarja érteni a világot maga körül. A tudás önmagában nem változtat meg semmit, lehet a kultúra része (pl. megnézném, hogy kozmológiában mit és hogyan változtat meg a tudomány), és lehet egy lehetőség. Ami változtat, az a civilizáció és a technika.

tudomány már válságban van igen markáns jelei vannak - lásd pl oltásellenesség

Az nem a tudomány, hanem a társadalom és az oktatás válsága. Hogy ilyen sok ember bedől egy csaló adathamisítónak, aki már vagy 20 éve lebukott.