( VaZso | 2022. 10. 12., sze – 22:28 )

A külső kijelzőmeghajtás Pro1-en sem működött az első firmware-ekben, de később javították és azóta működik (LineageOS-en is).
Pro1X SoC cseréjénél rögtön el is kezdtek írogatni Indiegogo fórumon, hogy állítólag gyártó szerint ez nem támogatja a video kimenetet, de visszaírták, hogy megkérdezték az illetékeseket, akik megerősítették, hogy támogatja az SoC. Később írta valaki, hogy elvileg FHD-t támogat, meg amúgy demonstrálták már a készüléken, hogy valamilyen kábel segítségével ment a Type-C video kimenet, de nem volt tiszta előttem, hogy ez valami speciális kábelt jelent-e, és nem is a jelenlegi hivatalos, hanem valamelyik beta firmware-en történt...

Nem tudom, hogy a hálózat alapvetően gyengébb-e, de biztos, hogy szakadozik... valamennyi javulás itt is volt elvileg beta firmware-rel.
A hangszórót sokat nem használtam rajt, így nem csoda, ha nem jelentkezett nálam hangszóró probléma, de olvastam, hogy másoknál is fennáll a jelenség (szerintem valami ilyesmire hivatkoztak is valamelyik korábbi IGG frissítésükben amúgy).
Fórumon olvasottak alapján nem volt egyértelmű, de, ha jól emlékszem, szoftveres jellegű probléma tűnt valószínűbbnek (legalábbis nem egyértelműen tiszta hardveres gond).

Én tartok tőle, hogy a legutóbbi, postázás körüli probléma elég komoly lehet, és túlságosan sok helyen akadtak már el.
Igaz, nagyon sok alkalommal mondhatták volna, hogy itt a vége, és eddig megpróbálták kb. a lehetetlent is.
Ha nem akadnak el nagyon és nem derül ki megoldhatatlan hardveres probléma, akkor az alternatív rendszerek fejlesztése is előbb-utóbb megtörténik.
Pro1-nél is viszonylag sok idő eltelt, mire megjelentek az alternatív rendszerek hozzá, de pl. LineageOS hivatalosan támogatja - Pro1X-re létezik már olyan LineageOS, ami elindul rajt, alapvetően dolgoznak ezen is (feltételezhetően nem az F(x)tec, már, ami a hardver biztosításán túl történik).

Alapvetően volt nekik egy Pro1 készülékük.
Amikor elindították az Indiegogo pénzgyűjtést, akkor gondolták, kihozzák az aktuális helyzetből a legtöbbet.
Van rendes LineageOS támogatásuk, van Ubuntu Touch támogatásuk, némi Sailfish támogatás is (persze utóbbiak libhybris segítségével), és van egy elkészült hardverük (certifikációkkal, mindenestül).
Hardveres fejlesztésre nem kell már költeni, drága bemérések és certifikációk megvannak, kb. jöhet a normális haszon és szoftveres fejlesztések.
A hardverben van még annyi potenciál, hogy 128GB flash helyett belerakhatnak 256GB-os flash IC-t, és 6GB RAM IC helyett mehet bele akár 8GB-os IC is, ezek opcionálisan választhatók lettek (nem kell módosítani hozzá a hardveren, csak a beültetés tér el).
Dobták a sokat kritizált, módosított QWERTY billentyűzetkiosztást, kitalálták, hogy exkluzív kék színben lesz, valamiféle partnerségre léptek a XDA-Developers-szel (ami ezidáig nem derült ki, mit is tartalmazhatott, feltételezhetően szoftveres támogatást), és elindították a kampányt.
Nem utolsó sorban ezzel a gyártási tétellel együtt akarták a még fennmaradó Pro1-eket is legyártani, amit korábban valamiért nem sikerült (nem tudom, hány készülék hiányzott).

Ez kb. "sima liba" kellett volna, hogy legyen, elvileg kifizették az SoC-t is, majd koppantak, SoC-ket nem kapták meg, máshonnan nem tudták beszerezni, másikat kellett választani, ami belefér a költségvetésbe...
...és újratervezni az alaplapot, valamiért a különálló USB lapkát is, az antennarendszert, újra elvégezni beméréseket, certifikációt szerezni (FCC minősítés pl.), vagyis egy rakat pénzt ráborítani a projektre.
Emellé jöttek a Covid lezárások, gyártási leállások, alkatrész ellátási problémák, Brexit (angliai székhelyű cég), utazási nehézségek (szervezésben sokat számított, hogy Pro1-nél helyszínre tudtak utazni, Pro1X-nél erre nem volt lehetőség).

Én 1-2 szoftverfrissítést várnék eladás előtt, várhatóan egy rakás dologban tudnak még javulást elérni (bár, ha kiesik közben egy ordas hardverhiba, akkor nem lehet már jó pénzért eladni majd).
Tény, hogy, ami mostanság kimegy Ebay-re, azért elég jó pénzt adnak.

Én Moto Z-hez rendeltem a "Keyboard Mod" kiegészítést, de Moto Z-t nem mertem előre megvenni hozzá (viszont vettem időközben Moto G-t).
Ebből lett nekem végül Pro1 - azóta ezt használom, és alapvetően elégedett vagyok vele.
Ami érdekes, hogy van olyan ismerősöm, aki panaszkodott, hogy elég nagy a háttérzaj az aktuális telefonján (sistergés jellegű digitális zaj), ha Pro1-ről hívom, mindegy, melyik SIM-ről - viszont másnál nem tapasztalja, és egyébként másik készülékkel kipróbálva (korábbi mobilja és Pro1 között) nála sem jelentkezett... sőt, Pro1 és Pro1X között sincs ez a jelenség, de Pro1X és az ő készüléke között szintén jó (teljesen tiszta mindkét oldal).
Nem tudom, mobilhálózaton is egyeztetnek-e codec-et a készülékek között, de elég furcsának találom a jelenséget.

Ami a Cosmo Communicator-t és társait illeti, ezeket nem próbáltam, csak fél szemmel követtem... de az általuk használt billentyűzet kevésbé szimpatikus mobilon.
A Pinephone-hoz készült billentyűzethez hasonlít leginkább ránézésre.