( rpsoft | 2022. 10. 09., v – 19:30 )

Akkor h is? Döntsd már el baszki! :-D

Nincs ellentmondás. Ha azt akarom, hogy értsen más is, akkor használhatom az Értelmező kéziszótárt. Ha nem érdekel, hogy ki érti, ki nem, gondolkozzon az olvasó is, akkor meg úgy, ahogy éppen kedvem szottyan szótár nélkül.

Uhh..bazzeg..és miért maradt le a "lehetőséget ad a rosszra, tehát rossz" kitétel?

Mert feltételezek az emberekről egy bizonyos fokú jóságot. Nem kötelez a rossz elkövetésére.

Nem kérdés a tudomány felelőssége az atomfegyverek megalkotásában.

Ld. fent. A ledobása/nem ledobása nem a tudomány döntése volt. Ugyanakkor a bomba megalkotása pl. lehetőséget adott arra, hogy az elrettentés miatt a Szovjetúnió ne essen neki Nyugat-Európának, akármit is gondoltak a kommunista világforradalomról. (Nem beszélve arról, ha esetleg kellett volna a nácik legyőzésére.)

Nyomorult metélt banda az egész Manhattan-projekt.

Náculunk, náculunk? Hányok.

az "életképes" fogalma teljes mértékben tisztázatlan

Ööö, micsoda? Nem mintha az evolúció arról szólna, hogy mi életképes. Arról szól, hogy melyik gén terjed el gyorsabban. Ld. Dawkins, A vak órásmester.

továbbá a tudomány haszna általad is említve, annak predikciós képessége, mellyel az evolúció nem rendelkezik

Miket tudok ma meg :) Elég szép irodalma van az evolúció által megjósolt, számszerűsíthető, kísérletekben vagy megfigyeléssel ellenőrzött jóslatokkal.

hát nem tudom ki az aki fajfenntartási szándékból baszik?

Ezt teljesen félreérted. Nem az a kérdés, hogy tudatosan miért akar valaki szeretkezni. Egy ösztön nem tudatos dolog. Ha hozzáérsz valami forróhoz, akkor sem azért kapod el onnan a kezed, mert végiggondolod, hogy biztos nem jó, ha elég, mert akkor holnap nem fogsz tudni vele dolgozni, hanem azért, mert fáj. Az ösztön maga az, hogy a szex örömet okoz. Általában ez utóbbi miatt csinálja az ember.

transzplantáció

Azért azt nem mondtad el, hogy miért is démoni. Azt sem hiszem, hogy el tudod választani, hogy a szervet kapó mit gondol valami "idea" miatt, és mit azért, mert fél a haláltól, annak minden tartozékával együtt, a halott emberrel is, és az a szerve egy halott emberé volt. Vagy arra gondol, hogy valakinek meg kellett halnia azért, hogy ő éljen (ami persze nem igaz, az illető azért halt meg, mert elütötte a villamos). Miért kellene valamit elítélni, ami nem árt senkinek (a donor már meghalt, neki már mindegy, az miért jobb, ha kukacok eszik meg?), a szervet kapót meg senki nem kötelezi erre, ha neki jobb, ha nem kapja, bármikor levetetheti magát a listáról, és nyugodhat békében. Tényleg azért kellene egy csomó embert inkább hagyni meghalni, mert te hiszel valamiféle hagyományban? Kinek a hagyományában? Mi van azokkal a természeti népekkel, akik abban hisznek, hogy átszállnak beléjük a halott ősük képességei, ha megeszik a hulláját, az is démoni? Lehet egyszerre démoni és hagyomány? Arra meg még mindig nem válaszoltál, hogy a hagyomány miért jó? Csak azért, mert régóta van? Búbópestis is régóta van, még sem tűnik különösebben jónak.