( BehringerZoltan | 2022. 10. 09., v – 18:23 )

> Márpedig úgy használom az anyanyelvem, ahogy én akarom. Az Értelmező kéziszótár segít abban, hogy úgy használjam, hogy más is megértse

Akkor h is? Döntsd már el baszki! :-D
Persze, ha itt feltalálod a h "tökéletesen egyforma" kifejezés nem a tökéletesen egyformát jelöli, akkor már minden mást is lehet! Ehhez már nem én kellek...

> Az, ha az emberiségnek nagyobb hatalma van, használható jóra (életszínvonal növelése) és rosszra (háborúzás), de a tudomány egyiket sem kényszeríti rád. Lehetőséget ad a jóra, tehát jó. 

Uhh..bazzeg..és miért maradt le a "lehetőséget ad a rosszra, tehát rossz" kitétel? A jó,  az életszínvonal növelését jeletni? Kinek az életszinvonalának a növelése a "jó"? Egy milliárdosé pl? Marhaság.
Alapvetően más dimenzióról van szó. A modern tudomány azon mesterkedik h elvágja az emberiséget létezés magasabb dimenzióitól, kvázi befalazza az eget felettük. Közben - az egyik dimenzióban - pedig üveggyöngyökkel kábítja őket. De még ezek az üveggyöngyök is olyanok, h van amelyk tetszetős, másnak meg az érintése is halálos. 
Nem kérdés a tudomány felelőssége az atomfegyverek megalkotásában. Nyomorult metélt banda az egész Manhattan-projekt. Nem lehet elbújni ez elől a bűn elöl!

> Evolúciósan előnyös

Nem tudom elfogadni az evolúciót, minthogy az "életképes" fogalma teljes mértékben tisztázatlan (ugye az alaptétele, h az életképes marad életben), továbbá a tudomány haszna általad is említve, annak predikciós képessége, mellyel az evolúció nem rendelkezik. Ami kissé érthetetlenné is teszi, h magad miért hivatkozol rá?

> egy csomó altruisztikus viselkedés kialakul egy fajnál evolúciósan (ösztönök), másrészt egy csomó a társadalom bevett szabálya. A lelkiismeretfurdalás az az érzés, amit akkor érzel, amikor ezek valamelyikét megszegted

Szó sincs róla! Egrészt ez az ösztön dolog is elég baromságnak tűnik (lásd pl fajfenntartás ösztöne - hát nem tudom ki az aki fajfenntartási szándékból baszik?). De! Vegyük egy transzplantáció esetét! Amikor valakibe egy másik meghalt embert szervét ültetik át! Nehezn képzelhető el ennél démonibb cselekedet! Csitt! Vagyis ebben esetben a társadalom elfogadóbban áll a dologhoz, miközben a páciens tudata háborog a dolog ellen. Mindegy h mit mutat kifele, biztos h rendkívüli traumákat él át emiatt. Mondjuk ez ösztönnel nem igazán magyarázható, minthogy elég újkeletű dolog. Valójában a magasabb ideára vezethető vissza a konfliktus és nem ösztönökre v. társadalmi normákra. Azért csitítottalak, mert természetesen a dolog ki van játsza arra, hogy a halállal szembenéző lealjasult embernek semmi nem drága azért h tovább élhesen. Akár 6.000.000 zsidó élete sem drága vagy a maga a világ elveszejtése sem.  Tehát azt aki felveti a lehetőséget és biztosítani vállalja egy ilyen transzplantációs beavatkozásként jelölt gyalázat elvégzését, azt kéne azon nyomban karóba húzni: a tudományt! És nem a halállal szembe néző ember döntésével igazolni valami infernálisat.