( rpsoft | 2022. 10. 09., v – 11:08 )

SZó sem lehet róla, h ilyen módon lehatárold a "tökéletesen egyforma" kifejezés jelentéstartalmát. Maga a kifejeés természetesen nem érvényes, úgy értem h csak hipotetikusan gondolható el. Hisz amit kifejez az egy önellentmondás, ami nem létezhet.

Márpedig úgy használom az anyanyelvem, ahogy én akarom. Az Értelmező kéziszótár segít abban, hogy úgy használjam, hogy más is megértse. Ha a tudományos szóhasználat ettől lényegesen eltér, akkor azt az adott terület valamilyen alapművében (amit, ha nem rettenetesen közismert, hivatkozni kell, hogy az olvasó tudja, hol kell utánanézni).

A tudomány veri át az egész világot. Mindezt olyan szisztémában, h maguk a tudósok azt gondolják, h valami jót tesznek. Beteg a világ.

Nevetséges vádaskodás az átverés. A tudomány tudást gyűjt, a tudás hatalom. Az, ha az emberiségnek nagyobb hatalma van, használható jóra (életszínvonal növelése) és rosszra (háborúzás), de a tudomány egyiket sem kényszeríti rád. Lehetőséget ad a jóra, tehát jó. A világ max attól beteg, hogy van, aki ezt nem fogja fel.

Nem, nem tudja mindenki. Mindenki azt gondolja, h a tudósok a valósággal foglalkoznak - miközben valójában ők csak legóznak.

Persze, hogy a valósággal foglalkoznak. Azt modellezik. Amúgy ezt világosan mindig elmondják, amikor egy kutató ír a kutatás módszertanáról komolyabban. Ha valaki nem tud róla, az nem olvasott elég tudományos könyvet.

A lelkiismeret - [...] - mely tudományos keretek közt nem ragadható meg -

Javasolt olvasnivaló: Dawkins. Persze, hogy megragadható. Egyrészt egy csomó altruisztikus viselkedés kialakul egy fajnál evolúciósan (ösztönök), másrészt egy csomó a társadalom bevett szabálya. A lelkiismeretfurdalás az az érzés, amit akkor érzel, amikor ezek valamelyikét megszegted. Evolúciósan előnyös, ha így érzed magad, ez tudományos magyarázat.

Ez egy több mint egy órás videó Evolával francia nyelven, magyar felirattal  https://videa.hu/videok/hirek-politika/julius-evola-kiadatlan-interjuja…

Eszem ágában sincs, hogy egy náci szardarab által hagyott nyomot vizsgálgassam, abban keresve az igazság valamiféle morzsáit, amik, szinte biztos, hogy nincsenek ott.