( Raynes | 2022. 10. 06., cs – 23:14 )

Én Xfce-ről tudok, de van többféle kiadás. A Fluxbox is egy elég jó WM, de ha nincs rendesen bekonfigolva, arról egy kezdő user hiheti azt tévesen, hogy egy szar. Az Openbox ilyen szempontból még rosszabb, mert azzal panel se települ, sok user első használatkor megijed, hogy csak egy szürke képernyőt kap, valami bug-nak hiszik. Közben meg nem, mert van benne jobb kattintásra előjövő menü, meg át lehet konfigurálni, tálca/panelakalmazást kell hozzáadni (Tint2, LXPanel, polybar), feh/nitrogen háttérképkezelőt, obconf témakezelést, esetleg picom kompozitort, és egyből faszányos saját DE építhető belőle, csak erről épp semmi nincs az offline/online dokumentációban. Default az IceWM is fapad, de ott azért GUI-ra ki van vezetve egy csomó beállítás, meg alapból van benne minden, így ha még egy kicsit Win9x kinézete is van, nem annyira rossz első blikkre, hogy valaki emiatt dobja.

A tiling WM-ek ebből a szempontból a legrosszabbak. Azoknál egyedül az awesome az, ami alapkonfiggal is használható (talán még a Sway és félig az i3wm), a többi az annyira minimalista, hogy kapsz egy fekete képernyőt, meg egy egérkurzort, de semmi többet, se panel, se semmilyen menü, még billentyűkre se reagál a legtöbb, ha az ember nem konfigurálja őket, vagy nem dob be egy sxhkd-konfigot. Ezekről érthetően hihető első telepítés után, hogy lefagyott a gép, fekete képernyő, semmire nem reagál.

Ezt a hibát sok text editor is elköveti, pl. Emacs alapból használható ugyan, de ilyen 30 éves elavult kinézete van, amitől sokan megijednek, és a funkcióinak a nagy része se elérhető, vagy csak nehezen. xterm is iszonyat ronda alapból. Vagy pl. normál vim, alapból semmi nincs benne engedélyezve, se vágólap, se sorszámozás, se egér, se kódszínezés, se semmi. Pedig mindegyiket tudná, de ahhoz konfigfájlt kell létrehozni, és rá kell szánni az időt a beállításra. Aztán hiába van ott a Doom Emacs, neovim, spacevim, csomó vonatkozó netes videó és tutorial, stb., azt nem mindenki ismeri, hiába ír róla útmutatót az Arch és a Gentoo Wiki a konfigurálásról, azt meg senki nem olvassa el, bla-bla, technikai möh-möhh, hosszú, kinek van arra ideje, stb..