( andrej_ | 2022. 10. 06., cs – 22:44 )

December 10 a nagy menetrend váltás egész európában. Ha jól tudom, akkor előtte 30 nappal már meg van hírdetve. Így November 3-5-7-9-11-én ha megnézed, akkor egészen jó lehetsz.

Jegy fronton teljesen más a DB, ÖBB és a MÁV árképzése. A MÁV nagyjából fix áron adja el a lekötött helyeit (ha fogynak, vagy elfogytak, akkor esetleg további helyeket már "piaci" áron ajánlhatja fel), az ÖBB kevéssé rugalmas, a DB viszont teljesen rugalmas az árakban. A DB figyelembe veszi a vonat várható (ha már van eladott jegy akkor tényleges) telítettségét, és az elővétel idejét, illetve ha fix vonatra veszel jegyet az occó lesz. Roppant fontos, hogy a DB és ÖBB páros nincs kötelező helyjegy (hálókocsiban, hálófülkére nyilván fix), csak erősen ajánlott, mert könnyen túljegyzett lehet a vonat.

Még 2020 nyár végén a mindenféle covid tesztek miatt nem vettük meg nagyon előre a jegyet, volt is bukta bőven belőle, meg a szálláson szintén, dehát ez van. Még a covid idő előtt meg tudtam venni másodosztálynál alig drágább ICE jegyet első osztályra a DB-től, csak akkor 1 hónappal előre meg tudtam venni. Kifelé pedig a MÁVnál vettünk jóáron jegyet a Railjetre, meg talán az ÖBB árnak.

Ha átmegy a cseheken a vonat, akkor érdemes még megnézni a cd.cz -t (a cseh vasút oldala), mert ott már 3 éve is simán ment az app. Árban pedig a cseh vasút egészen furcsán olcsó tud lenni.