( Raynes | 2022. 10. 06., cs – 19:35 )

Ezen csodálkozok is, mert az IceWM egy elég konzervatív projekt, egy elég egyszerű, minimalista ablakkezelő, 25 éves projekt, nem nagyon záporoznak belőle az új verziók, nem lapátolják bele a hú de fantasztikus feature-öket. Már csak azért sem, mert eléggé kész, érett kód, évek óta, nincs mit rajta bővíteni. Hozzáadni lehetne, de akkor a projekt az egész célkitűzését, értelmét vesztené el, hogy szerény hardveren is futtatható legyen, ha valakinek az IceWM-nél több kell, az feltesz egy nagyobb, bonyolultabb megoldást.

Nekem különösen kedvencem az IceWM, mert a legminimalistább olyan önálló WM, amivel még akár kezdők, laikusok is elboldogulnak. Vannak ennél minimalistábbak, Blackbox-klónok (Openbox, Fluxbox, stb.), JWM, fvwm-klónok, tiling WM-ek, stb., és azok is jók (sőt, akár még jobbak), de azokat adott esetben egy kezdőnek pain in the ass konfigolni, frusztrációt okozhat, ha nincs elég türelmük rendesen beállítani, működő rendszert konfgolni belőle. Ez az IceWM az, ami asztali környezethez méltóan, alapból mindent tud, háttérképzelés, tálca-panel, indítómenü, témázás, stb., hogy már OOTB is használható egy normi linuxos és windowsos emberkének is. Nem véletlen, hogy sok régi gépre szánt disztró is alkalmazza (AntiX, Sparky Linux), vagy van IceWM-es kiadása is (régen a Puppynak volt ilyen, de talán az MX is tart ilyet).

A másik előnye ezeknek az egyszerű WM-eknek, hogy feature-stabilak. Nincsenek x évenként áttervezve, elavultatva, mint a nagy mainstream DE-k (Gnome, KDE, stb.), nincs sok függőségük. A kódméret is kicsit, ha a fejlesztő megunja a fJa, eenntartását, más könnyen át tudja venni, forkolni. Nem nagy projekt, néhány ezer kódsor, ennyibe még egy amatőr user is beletanul, nem kell hozzá túl sok idő, tőke, nem kell profi, világklasszis coder-nek lenni. Így lényegében mindig is használható lesz, meg elég egyszer bekonfigolni, utána már elég hozzá egy darab plain text konfigájlt hordozgatni minden rendszerre, és ugyanúgy fog kinézni, működni, egy ergya P3-P4-on, Atomon, régi RPi-on is elfut bármikor, nem használhatatlan sebességgel.