( Raynes | 2022. 10. 05., sze – 03:41 )

Jó, de ha félkész, minek adják ki? Itt most nem csak az Apple-re célzok, ez egy általános gyakorlat lett, hogy a fejlesztők kapkodnak szűk határidőkre, sietnek a verziókkal, adják ki a félkész, bugos kódokat, amire lehet kapkodva gyártani a patcheket, amit majd szintén patchelni, update-elni kell. Ha nincs kész, nincs rendesen tesztelve, akkor üljenek rajta, kiadják 3-6 hónap múlva, mikor kellően stabil, vállalható lesz. Most azért, mert kijött az új iPhone-széria, az elfut a régi iOS-sel is, ha a driverek megvannak hozzá.

Ugyanezt csinálta a MS a Win11-gyel, tavaly novemberben nagy sietve kiadták, olyan állapotban, hogy a régi időkben max. alfának ment volna el, tele volt (és mindig tele van) inkonzisztens, innen-onnan ollózott UI-jal, bugokkal (beragadó menük, nem reagáló ikonok, nem mozgatható tálca, stb.), tényleg még bétának is durva lenne, de muszáj volt kihozni, hogy az év végi ajándékvásárlásnál az új gépeket már Win11-gyel vegyék a népek, hadd csörögjön a kassza. Az nem baj, ha bugos, majd a felhasználók tesztelik ingyen (hivatásos teszterekre nem jut pénz a sok milliárd dollárból), és jelentik, ha nem tetszik valami. Ugyanez van nagy évszakos Windows update-ekkel, kiadják fél-egy év után, szigorúan tartva az ütemtervet, és 1-2 napra rá már dől is a bili, bizonyos felhasználóknál fájlokat törölt, nyomtatni nem lehet, hálózati eszköz/meghajtó tűnik el, driver kezd el fagyni, stb..

A Mozilla sem különb, 6 hetente kierőltetik Firefoxból az új főverziót, mindegy, hogy nincs érdemi feature, vagy nincs kész, beleteszik, ha más nem valami látszatfejlesztést, meg átrajzolnak 2 ikont, hogy lássa a user, hogy itt micsoda fejlesztések voltak, meg meglegyen az 50k új kódsor, mert ugye a Google is lépteti a Chrome-ot, és lemaradnak verziószámban, az a világ vége lenne.

A másik oka ennek a túlzott kódméret, sok millió kódsorosak ezek a projektek, ember nem érti már a kódot, mindenki csak azt a részét, amiért felelős, de a nagy egész illeszkedését már nem biztosan látja át, már a kódot is AI-vel nézetik át, már a fordító warningjaival sem tudnak foglalkozni, annyi van. Ez pedig nem csak az end-usernek baj, hogy erősebb hardver, meg több RAM kell alá, hanem a fejlesztőknek sem, mert annyival erősebb build gép/szerver kell, annyival lassabb a buildek készítése, validálása, tesztelése, annyival nehezebb a debugolás.