( rpsoft | 2022. 10. 03., h – 16:21 )

Pardon, h mi?

Nem arra használod az "egyforma" szót, amire épeszű emberek általában használják. Nem szokás egy tárgyat különbözőnek tekinteni még saját magától is, ha egy kicsit odébb viszem. Ha mostantól így használod az "egyforma" szót, hogy beleérted a pozíciót is, akkor sok minden nem lesz egyforma, ami a normális nyelvhasználatban az volt. (Meglepi: még így is lesznek egyforma dolgok, a bozonikus részecskék; azok tudnak egyszerre azonos kvantumállapotban lenni, tehát ugyanott ugyanakkora valószínűséggel lehet az egyik, mint a másik, és ilyen pl. a He-4 atomok állapota alacsony hőmérsékleten, szuperfolyékony állapotban.) Abba, amit én mondok, hogy minden, ami leír valamit, és nem maga az objektum, az modell, és nem végtelenül pontos, simán belefér az, hogy vannak (az éppen vizsgált precizitással) egyforma dolgok.

Aligha a toronyórát nézte!

Az mondjuk engem is meglepne. Valószínűleg a Nap állását és az égbolt polarizációját nézte (a madarak ezt látják). Az is valószínű, hogy az erkélyedet nem megszámolta, hanem megismerte (valamiről, ami van rajta, vagy a tegnapi kaja, a reggeli cigid szagáról, ki tudja). De az, hogy Gedeon nem tud számolni, nem jelenti azt, hogy nincs olyan másik állat, aki ne tudna. Attól még, hogy én nem tudok krikettezni, van ember, aki tud.

Hogy jelen van a világban az absztrakt gondolkodás az már a létrontás hatása. Mindegy h ez milyen régi dolog. Nem minden létrontás tudomány, de minden tudomány létrontás.

Nem világos, hogy miért létrontás. Fájdalmat okoz, ha gondolkozni kell? Nekem nem. Miért nem létjavítás az, ha szert teszel egy képességre (absztrakt gondolkozás, tudományos előrejelzés)? Ha megtanulsz keringőzni, az is rontja a létedet?

Amikor ideákról írtam korábban, akkor nem a platoni öntőforma értelmében szándékoztam ezt tenni. Arra gondoltam, hogy mint marionett-bábukat az anyagot úgy mozgatják madzagon ezek az ideák, és így a jelenségvilágban minden az anyagban beálló jelenség nem önmagában létezik, hanem valami magasabb rendűnek a megnyilvánulása. 

A platóni hasonlat, amikor az idea-világban történik valami, és a barlang-börtönben lévő foglyok csak  az árnyékát látják a falon, nem tökugyanez, csak ott az érzékelt (szerintem valódi) világot nem madzagon rángatja a képzeletbeli, hanem fénnyel vetíti?