( uid_6201 | 2022. 10. 03., h – 13:27 )

C-nél NEM lesz gyorsabb a Rust. Miért?
Eleve azért nem lehet, mert amíg a C-ben azt mondod, hogy "á ezt felesleges ellenőrizni, mert úgysem nyúlok túl" (aztán egy későbbi átfejlesztéskor mégis sikerül --> kész a biztonsági rés), addig a Rust kivétel nélkül minden memóriahozzáférést ellenőriz. Amit tud fordításidőben igazolni, hogy nem lehet probléma, azt ott teszi. Amit pedig nem tud igazolni, azt pedig futásidőben ellenőrzi. Ez utóbbi lassulást eredményez.

Gyakorlatban a Rust valahol 5% .. 20% lassulást fog eddigi méréseim alapján jelenteni egy ellenőrzés-szegény C programhoz képest. Ellenben garantál memóriakezelés-biztonságot, továbbá több más biztonságos programozást elősegítő dolgot.

10 ev mulva megtudjuk ;-)

Teljesen így igaz. Ahogy jönnek a komolyabb projektek, úgy fog felszínre jönni az esetleges korlátja is. Aztán kialakul az, hogy milyen esetben érdemes Rust-ban gondolkozni és hova célszerű más programozási nyelvet alkalmazni.
Egyébként a Microsoft 5 év intenzív munka után úgy néz ki, dobta a Checked-C projektet és Rust trükkjeit alapul véve elkezdett egy új nyelvet:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Project_Verona
    Family: Rust-like