( Raynes | 2022. 10. 01., szo – 18:34 )

Utoljára 10+ éve, akkor is egy infós alapképzésen kellett számrendszerek közötti váltáshoz, és ott is csak azért, mert nem lehetett számológépet használni, vizsgacsalás elkerülése végett. Ha ezt nem számolom, akkor kb. 30 éve nem volt rá szükségem. Ma már nem csak a papíron, kézzel osztást tartom morbidnak, de a zsebszámológépeket is, pont a múlt héten oltogattam egy paki gyereket a cégnél, szépen odaigazgatta az asztalra az óriás LCD-s, dobozból, frissen bontott, szépen fénylő, alapműveletes zsebszámolóját, kitéve a monitor elé, amihez egy 3. genes i5 small form factor PC csatlakozott, 8 giga RAM, rajta Win10, mindenféle sztenderd appal, Edge, Calculator, Excel, stb., hogy ő aztán fontos, Mr. Calculator, azonnal kellett szólni, hogy munkavédelmi intézkedésként húzzanak köré védőkerítést, nehogy a szerencsétlen múlt században ragadt emberünket betámadja egy dinoszaurusz. Tényleg, ma már mindenki zsebében ott a telefon, vagy közelben egy PC, laptop, táblagép, stb., ahol mind számológép appokat, vagy matekprogramot, táblázatkezelőket, vagy neten/böngészőben online számológépet tud használni. Lassan már okosórán, okoskarkötőn, okostévéken, okoskenyérpirítón, okoshűtőn is van app store, amiről fel lehet pakolni egy számológépes appot. Nehogy már valaki kézzel, zsebszámológéppel, logarléccel, abakusszal osztogasson, személyesen vágom nyakon. Nem érdekel, hogy HP-15C, meg mennyire fain RPN, azért mostanra mindenkinek fel kellett volna zárkózni a 21. századba, még ilyen nagyon romáknak, tanulási nehézségeseknek, egyéb hátrányos helyzetűeknek is.

Lassan már tényleg ott tartunk, hogy csak iskolák és egyes speciális munkahelyek tartják fent mesterségesen az igényt a szebszámológépre is. Ennek ellenére nem vagyok ellene, hogy általános iskolában tanítsák egy-két óra erejéig a papíron számolást, hogy meg lehet csinálni gép nélkül is, ki lehet gyakorolni, ha valaki az őskorban találja magát, vagy nincs a közelben semmi, mert mondjuk a sivatag vagy az esőerdő közepén van, akkor tudjon valamit, de nem venném már ezt túl komolyan, életszerűen senkinek nincs már erre szüksége.

Lassan már a papíron írással is így vagyok, meg a helyesírással, hogy senki nem körmölget fontos vagy hosszú szöveget papírra, ha meg úgyis gépen ír, akkor azon meg lesz minimális helyesírás-ellenőrzés is, meg be lehet állítani, hogy a központozást is figyelembe vegye. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy helyesen nem kell megtanulni írni, de nem kéne akkora figyelmet szentelni rá, mint amekkorát az iskolában szoktak. Bezzeg ami tényleg hasznos skill, pl. vakon, 10 ujjal gépírás, informatikai alapismeretek, azt nem tanítják, mert az egyetemi tudományos fokozatot igényel, és nehogy szellemileg túlterhelődjön a gyerek, azért elvárás nem lehet vele szemben, buktatni se lehet, mert akkor tanulni kell és nem marad idő faszbukozni.