( locsemege | 2022. 09. 30., p – 13:35 )

Valahogy a tapasztalat ellentmondani látszik ennek. Vegyük például ezt a java virtual machine-ben futó Microchip Mplab-X IDE nevű szörnyűséget. Fedora 36-on működött, néha az induláskor volt olyan folyamat, ami beragadt, ekkor egy jól irányzott SIGTERM majd újra futtatás megoldotta. De ha már ment, nem döglött meg.

Frissítettem Fedora 37-re tegnap. Elindul az Mplab-X IDE, majd néhány perc elteltével olyan szinten fagy szét, hogy kurzor nem villog, az ablakok fölött mindenhol text kurzora van az egérnek, ablakot bezárni nem lehet, semmire sem reagál. Közben a gép teljesen stabil, zenét hallgatok, minden működik, küldöm is a SIGTERM-et, így be tudom zárni. Mindezt úgy, hogy a Microchip épp a problémák elkerülése végett saját java runtime environment-et szállít, tehát az nem cserélődött le.

Mindeközben újratelepítettem az Mplab-ot, természetesen nem segített. Töröltem a saját adatkönyvtárát, ha úgy tetszik, default profilt hozott létre, a jelenség ugyanaz.

Mert java. Ez ilyen. Nincs kontroll csoport, de egy C-ben megírt és lefordított program jellemzően működne. Vagy hát de, van. Az egész oprendszer az alkalmazásaival vígan megy.