( BehringerZoltan | 2022. 09. 30., p – 00:55 )

> Tulajdonképpen folyamatosan. Az élet egy állandó problémamegoldás

Na persze a tudományos együgyüségben ez élet, mint a fejlődéses (létrontott) élet értelmeződik, és igy stimmel is az állandó probléma, meg annak megoldási kényszere.

> Nem egészen világos, hogy miért nem. Ha a kezdet lenne a teljesség (ezen valami mechanisztikus determinizmust értesz? a világ nem olyan), akkor változás sem lenne.

 A világ megromlásának, a teljesség és az egység megbomlásának kezdetére magyarázat egyfelöl nincsen. Másfelöl valamiféle kozmikus "játékként" fogható fel. Csak itt nagyon nem mindegy h milyen aspektusból szemléljük! A jelenségvilágban lévő ember nézőpnjából ez nem játék, hanem igen véres "valóság". A folyamatban egészen biztosan történt valami, ami az ember ontológiai bukásához vezetett, és ami következtében kerültünk ebbe az árnyék/jelenségvilágba.

> miközben a matematikai logikát tanulmányozva lehetne tudni

bocs, de ez nem olyan dolog amit komolyan tudnék venni. 

> Miféle hagyomány örök?

Mondjuk úgy slamposan az érthetőség kedvéért, h itt nem "földi" hagyományról, apáról fiúra szálló szokásról van szó, hanem minden születéskor a szívbe írt hagyományról. A könyv szerzője nem néprajzkutató, hanem filozófus és teológus. Amiről itt szó van az a metafizikai tradició. 
Hogy pontosan mi ez, azt végső soron nem lehet kifejezni mert artikulálhatatlan és interpretálhatalan (lásd szkepticizmus 3. foka: ha az Igazság/Valóság megismerhető is, ez az ismeret akkor sem adható tovább. De hát valamit mégis kell mondani pl.: a Szellem idő feletti jelenléte v. A lét eredetére, kezdetére ill. kezdettelenségére irányuló "tudás", ami a létesüléssel együtt bontakozik ki. 

> Miért sérülne?

Mivel el kell választani a tudományt a nem-tudománytól. Bár ez szted könnyű dolog,de valójában egyáltalán nem az. Nem érvényes az a logikai elmélet ami tagadja a nem-tudomány érvényességét, de a saját rendszerét nem tudja annak bevonása nélkül specifikálni.

> Mi van, ha másnak sikerül bevonnia az intuíciót a tudomány kereteibe

Az első mozgató kérdése a mindenkori tudomány keretein belül sosem lesz értelmezhető. Az anyagban indukált változásokat tudja csak értelmezni, de az impulzust keletkeztető első mozgatót, ami az anyagon kivülről érkezve indukálja a változást sosem. Tudni illik ehhez saját lényegét adó logikáját kellene megtagadnia. 

> Milyen értelemben lesz a világ kevesebb?

pl abban az értelemben, h a tudomány jegyében kisiklatják az emberek természetes gondolkodását. Olyan torz világot alakít ki, ami a minnél nagyobb kisiklatottságot jutalmazza. (lásd létrontás)