( ggallo | 2022. 09. 29., cs – 16:03 )

Vezérelt/felügyelt rendszerrel szerintem úgy lehet csökkenteni a fűtési költséget, ha vezérled/felügyeled. Anélkül tök mindegy, hogy fali ki-bekapcsoló termosztátot, termosztátos radiátorszelepet vagy számítógépes cuccot használsz, ha minden fixen egy értékre van beállítva, a fűtés költsége érdemben nem lesz kevesebb.

Ha központilag vezérelhető a rendszer, akkor a használati szokásokhoz tudod igazítani a fűtést, és úgy lehet spórolni. Pl. konyában reggel 7-8 között melegebbet, ezen kívül hüvösebbet állítasz be, és akkor nem tartja a feleslegesen "magas" hőfokot, mikor nincs is ott senki. Ugyan ez igaz a dolgozóra, ahol pl. éjszaka lehet alacsonyabbra venni, ha úgy is üres. Meg pl. a háló lehet melegebb lefekvés időben picit, de aztán visszaveheti, mert melegben aludni sem jó, meg fűteni is minek. Vagy leveszi a fűtést, ha nyitva az ablak, és akkor nem az utcát fűtöd, ha véletlenül úgy marad hosszabb ideig. Stb.

Szóval szerintem ezekkel az aktív rendszerekkel akkor lehet spórolni, ha valóban paraméterezzük a fűtés működését, nem csak egy fix hőfokot tartunk folyamatosan.