( Adamyno | 2022. 09. 29., cs – 13:19 )

Asszem sokan nem láttak még itt "demokratikus" és "szabad" hatóságokat működés közben.

"Miért nem jelentette.." Azért, mert akkor ugyanúgy eltűnik, mint ahogy eltűnhet bármikor Oroszországban is. Mégis kinek jelentette volna? Nem ismert a mondás? Fejétől bűzlik a hal. Emberek millióit nem azért hallgatták le, mert a Pistikének épp olyan kedve volt. Ráadásul ez nem is egy 2 hetes kaland volt, hanem hosszú ideje épült a rendszer ebbe az irányba egyre pofátlanabbul. Aki sokáig dolgozik ilyen helyen, annak egy idő után megszólal az igazságérzete és a lelkiismerete. Vannak lehetőségeid. De nem a jelentés. Azzal max. annyira mész, hogy távolabb raknak az érzékeny melóktól vagy valamilyen kamu indokra hivatkozva mehetsz amerre látsz. És ez még a békésebb eset. Az viszont biztos, hogy örökre felkerülsz a csúnya listára. A másik opció ha csinálod tovább vagy magadtól tovább állsz, de nem szólsz senkinek. Van aki elbírja, van aki belebetegszik. Snowden a nyilvánosságban bízott, hogy majd attól valami megváltozik. Egyszerűen túl fiatal volt még és naiv. Így is elég sokat vesztett, lényegében az egész addigi élete ottmaradt.

A helyzet az, hogy nem változott semmi. Valószíűleg ugyanúgy megy az ipar csak mégpofátlanabbul. Néha próbálják kimagyarázni, aztán jön egy-egy Candiru, Pegasus, Hermit és a többiek. Az ingerküszöböt már el sem éri. Mindenki azt gondolja, hogy ő tutira nem lehet célpont. Vagy azért, mert annyira "átlagosnak" gondolja az életét vagy mert annyira vérprofi.

Ezen dolgok nagyrészét meg lehetne előzni egy kis hozzáértéssel, edukációval, célzott törvényekkel, odafigyeléssel és a szoftveripar gatyába rázásával. Kellenének szabványok és a nagyokat meg kellene szorongatni. Valószínűleg nem igazán van jól, hogy 1-2 nagyobb cég viszi a hátán az egész (nyugati) szoftveres mainstream világot. Mint ahogy az élelmiszeriparban is az a néhány nagy dönti el mit egyenek, igyanak emberek milliárdjai.