( arpi_esp | 2022. 09. 28., sze – 20:09 )

> miért kellettek a GC-s környezetek egyáltalán

mert C-ben tul sokan benak voltak a free()-t megfeleloen hasznalni (vagy nem hivtak vagy 2x is), es a mai napig talalnak 1000 eves elvileg jo minosegu kodokban is ilyen hibakat az egyre jobb kod analizatorokkal. pedig 20 eve is nezegettuk valgrind-el a memleak-eket, de ugye az is csak a futasidoben elofordulo hibakat talalta meg, a ritkan lefuto (vagy direkt hibas inputtal triggerelheto) agakat nem nagyon vette eszre.

a GC-t is lehetne jol csinalni, megfelelo referencia countinggal, ha kell forced free-vel (pythonban 'del x') eleg jol hasznalhato. az hogy a korai java-k brutalisan szar gc-t csinaltak az nem a gc hibaja hanem az implementacioe.

> Commodore korszakot idéző interpretált BASIC-like (PHP, JS, Python, stb.) nyelvek

azert tegyuk hozza, hogy a python eredetileg a perl ellen indult annal jobb sebesseget es emberibb script szintaktikat igert. es valoban shellscriptek, szovegfeldolgozas celjara kenyelmes es gyors is volt. csak aztan valaki kitalalta hogy irjunk webszervert benne :)

a js-t sem arra talaltak ki amire ma hasznaljak (node.js szerveroldalon meg sok 100 megas js programok futnak bongeszoben).