( Raynes | 2022. 09. 28., sze – 05:21 )

A cikk szerint csak Zen3 érintett, de az 5700G az pont az az architektúra. Az én 6800H-m is érintett. Amit én nem értek, hogy kb. ugyanaz a kód hajtja az összes Zen-t (Zen, Zen+, Zen2, Zen3, Zen4), akkor miért csak a 3-as generáció érintett?

Egyébként nem csak a Linuxnál élnek túl ilyen régi hardverekre bevetett hackek, hanem a legutóbbi BSDCan konferencián is az ürge, aki a FreeBSD bootolásának a gyorsításán dolgozott, mondta, hogy volt egypár ilyen a kódban, hogy 20 éves hardverekhez bevetett acpi és egyéb hackek miatt várakozott a kernel bootkor, nem nagy időtartam volt egyiknél sem, egy kis 20 ms itt, egy kis 30 ms amott, de némelyik elszaladt ilyen 200-300 ms környékére is, ráadásul néhány esetben CPU magonként jelentkezve, stb., de ezek a végösszesítésben tetemes időre ki tudnak jönni a teljes bootidőhöz mérten. Ráadásul a sok millió kódsor között eléggé megbújnak ezek, nehéz őket kiszúrni, tetten érni.

Én is nagyon becsülöm ezeket a projekteket, hogy ilyen teljesítménynövelő javításokon dolgoznak, és nem az a bs megy, mint a MS-nál, hogy annyiból áll a fejlesztés, hogy mesterségen avultatnak el gépeket, meg szebbek-színesebbek az ikonok és középre vannak kényszerigazítva a tálcán (ala WIn11). Ráadásul nem ez az első, pár hete valami Intel GPU-kat meg AMD RADV drivert érintő optimalzáció is volt, előtte meg rémlik, hogy a /dev/rand és /dev/urand kódon is több száz százalékot gyorsítottak, és a headerfájlok rendberakásánál is jelentősen gyorsult a Linux kernel fordítási ideje, stb.. Még a CPU sebezhetőségek elleni foltokon is annyit optimalizáltak már, hogy sokszor lassabban fut a rendszer, ha a mitigations=off paraméterrel van indítva a kernel, mivel ugyan a folt olyankor nem lassít, de a rá épülő optimaliziációk is ki vannak lőve. Sőt, a Facebook (vagy talán a Google) meg a linuxos boot gyorsításán dolgozik, valami morbid 1 másodperc alá bevitték, igaz nem fullos desktop kernel, hanem valami spéci embedded/szervers cucc, spéci systemd-hackekkel, de az se hangzik rosszul, igaz az még nincs beleportolva sehova.