( rpsoft | 2022. 09. 27., k – 23:40 )

Gulag nem, de Guantanamo igen.

Igen. Azért a "férőhelyek" számában volt némi (nagyságrendi) különbség.  És az odaküldöttek nagy része eleve nem amerikai állampolgár volt, úgyhogy az analógia is sántít. Ettől még Guantanamonak (mármint a börtönrésznek, nem a támaszpontnak) sem szabadna léteznie.

Most komolyan, ha jogsértésen kapod a főnököd, s bemószerolod az ő főnökénél, mire számítasz? Arra, hogy kedvesebben mosolyog majd, gyakrabban kapsz fizetésemelést, önkritikát gyakorol, kellemesebb munkákkal kínál meg?

Normális esetben meg sem szabadna tudnia, hogy honnan tudják, hogy szabálytalankodott. Ha a cégnek a főnököd szabálytalansága kockázatot jelent, akkor a főnök főnöke még veheti is jó néven. Ha nem, akkor lehet, hogy az állami szabályozónak kell felvetni az ügyet. Nyilván lehetnek komoly problémák, pl. ha nincs szabályozó.

Én a hivatalos utat választva egy kórház igazgatójától kértem belső vizsgálatot a személyiségi jogaimat sértő orvos irányába. Általános bullshit volt a válasz, meg egy udvariasan megfogalmazott cinikus félmondat arról, hogy örülnek, hogy ilyenekre ráérek. Konkrétan törvénytelenséget követett el az orvos, és nem lett semmiféle jogkövetkezménye.

Azért pl. ez esetben nem a kórházigazgató a hivatalos út végállomása.

Ami Snowden esetét illeti, eleve jól kellett volna működnie a dolgoknak. Ha azok nem működtek jól, nem kell szólni a hivatalos úton, a hivatalos út tud róla, mert nyilván van belső ellenőrzés. Ha meg nincs, azért nincs, hogy ne is tudjon róla. Tehát eleve felejtős a hivatalos út. Egyedül a nyilvánosság, illetve az segít, ha azokkal osztja meg az információt, akikkel szemben jogsértést követtek el: az állampolgárokkal, akikről információkat gyűjtöttek a hozzájárulásuk nélkül, akiknek behatoltak a magánéletükbe a tudtuk és engedélyük nélkül.

Így van, kegyelmet is kellett volna adni neki. Az meg hogy az oroszok meg befogadják, nem alkalmas a két ország szabadságának az összehasonlítására. Ők sem ilyen elnézők a saját disznóságaik whistleblowereivel szemben, ld. pl. Georgi Markov vagy Litvinenki esetét.