( locsemege | 2022. 09. 27., k – 23:17 )

Gulag nem, de Guantanamo igen.

Most komolyan, ha jogsértésen kapod a főnököd, s bemószerolod az ő főnökénél, mire számítasz? Arra, hogy kedvesebben mosolyog majd, gyakrabban kapsz fizetésemelést, önkritikát gyakorol, kellemesebb munkákkal kínál meg?

Én a hivatalos utat választva egy kórház igazgatójától kértem belső vizsgálatot a személyiségi jogaimat sértő orvos irányába. Általános bullshit volt a válasz, meg egy udvariasan megfogalmazott cinikus félmondat arról, hogy örülnek, hogy ilyenekre ráérek. Konkrétan törvénytelenséget követett el az orvos, és nem lett semmiféle jogkövetkezménye.

Ami Snowden esetét illeti, eleve jól kellett volna működnie a dolgoknak. Ha azok nem működtek jól, nem kell szólni a hivatalos úton, a hivatalos út tud róla, mert nyilván van belső ellenőrzés. Ha meg nincs, azért nincs, hogy ne is tudjon róla. Tehát eleve felejtős a hivatalos út. Egyedül a nyilvánosság, illetve az segít, ha azokkal osztja meg az információt, akikkel szemben jogsértést követtek el: az állampolgárokkal, akikről információkat gyűjtöttek a hozzájárulásuk nélkül, akiknek behatoltak a magánéletükbe a tudtuk és engedélyük nélkül.