( XMI | 2022. 09. 27., k – 17:48 )

Állítólag (ez persze nyilván teljesen ellenőrizhetetlen, két ellenérdekelt fél állítása áll szemben egymással) több felettesének is jelezte a problémákat, mielőtt kiszivárogtatta. Ezt már nem fogjuk megtudni, hogy így volt-e.

"Ahhoz, hogy elítéljék, nem kellett elfogultnak lennie az eljárásnak." - itt emlegettek valami jogi analízist, ami talált hiányosságokat az egész ügy jogi megalapozottságában. Részleteiben nem olvastam utána.

Abban egyetértek, hogy az igazán jó megoldás az lett volna, ha van egy független vizsgálat. Csak nyilván ennek politikai okokból esélye sem volt.

Szerintem a legnagyobb baj az volt, hogy a kiadott titkok nem elsősorban az USA ellenfelei számára voltak értékesek. Emlékeim szerint 5 évvel korábbi keltezésű anyagok voltak, több éves programokról szóltak, valószínűleg a nagyobb ellenséges országok titkosszolgálatai már épp eleget tudhattak Snowden nélkül is. Persze a nagyközönségnek ettől még be lehetett adni, hogy ez "jelentősen visszavetette az USA hírszerző képességeit". Sokkal inkább az USA szövetségeseinek fájt a dolog, mikor kiderült, hogy ő ellenük is rutinszerűen használták ezeket. Vagy esetleg a saját titkosszolgálataik az USA-t kiszolgálva a saját országuk/állampolgáraik ellen (five eyes...) dolgoztak. Politikai értelemben sokkal nagyobb volt a károkozás a szövetségi rendszeren belül, mint a titkosszolgálati értelemben az ellenségekkel szemben. Na szerintem ezért nem lehetett ezt korrektül lefolytatni.