( Raynes | 2022. 09. 24., szo – 19:10 )

Ez van. Bár még esélyesen lehet pár milliárd kósza user, aki épp ilyen buborékban él. Azzal is tisztában vagyok, hogy vannak cégek, szervezet, meg főleg bankok, akik használják belsőleg, de az engem hol érdekeljen? Ez nem a Java fontosságára és minőségére érv, hanem arra példa, hogy sokan elavult megoldásokhoz a végtelenségig ragaszkodnak, mert lusták, fukarak, stb. újraírni, modernizálni. Lásd 60 éves cobolos mainframe kódok még sok amcsi szervezetnél, cégnél, agyrém kategória. Csak arra jó példa, hogy aki gányolni akar, az gányolni fog, akármiben is, és foggal-körömmel ragaszkodni fog hozzá, max csak a hullájának a kezéből fogod kifeszegetni, de akkor is csak úgy, ha megvárod, míg elmúlik a hullamerevség.

Egyébként rosszul emlékeztem, nem a Chess Arena-nak kellett a Java, hanem a Jose nevű sakk GUI-nak. Nem hiába, olyan régen használtam ezeket is, hogy már azt is elfelejtem, hogy melyik-melyik, hogy hívták, stb.. Ezek a grafikus sakk-keretprogramok pl. egy problémás műfaj, mert van sok jó, de az mind Windows only (jól futnak ugyan Wine-ban, de azzal szenvedjen, akinek hét anyja van), ami kevés meg nem, az nem ér fel minőségileg, vagy csak ilyen félpatkolás, hogy Java, meg nem tudom milyen szutykok kellenek hozzá. A sakkozás sajnos mindig is ilyen szűk réteg hobbija volt, és emiatt ebben túlélnek ezek a proprietary, Windows only megoldások. Úgy értve, hogy ma már a legtöbb sakkmotor azért a nyílt UCI protokollt használja, meg sok ilyen motor eleve FOSS, pont a legerősebbek (Stockfish, Lc0, RubiChess, stb.), de a grafikus keretprogramoknál, megnyitáskönyveknél, stb. még tartják nagyon erősen magukat a fizetős, zárt forráskódos barmolások, kicsit megrekedtek a 90-es és kora 2000-es években.

Most legutóbb az androidos projekthez is csak azért kellett Java, mert a Google ragaszkodik ehhez a szutyokhoz Androidon még mindig. Hála istennek csak egyszer kellett, aztán töröltem is le a vérbe, de kicsit morbid ilyen szoftverekkel dolgozni, olyan, mintha az ember időutazna vissza 20-30 évet.