( hory | 2022. 09. 16., p – 08:47 )

En kotlin-bol jottem, eros c/c++ hatterrel, es elegge szoporoller volt, szo szerint nagyon "utban van" a nyelv. kb. 5-10x produktivabb vagyok java/kotlin alatt. Persze, az ownership a security miatt amugy fontos lenne, de amikor szo sincs security-rol, csak szeretnek egy modult irni, es modulon belul is gyokolni kell az ownership-pel, az nagyon gaz. Pl. graf-ot akartam hasznalni, gondoltam, osszedobok egyet en, de elotte megneztem, milyen lib-ek vannak mar - ott irtak, hogy az ownership modell miatt jobb, ha nem allsz neki magad, mert szoporoller erosen, amit teljesen meg tudtam erteni es meg is fogadtam.

Sajna a java JIT + GC dolgai is erosen szopo kategoria, meg a vacak JVM meg 20-30 evvel a megjelenese utan is tetu lassunak erzodik, de legalabb produktiv benne az ember (... IDEA-val. anelkul kb. osszeomlana a java ecosystem :D ).

JVM -bol jovet meg a teljesitmeny meg a tobbszalusag elonye sem jatszik ugye.

Szumma nem rossz, a c/c++ -nal jobb a rust, de ugyanannyival komplikaltabb is. IMHO kotlin/swift/... uj-generacios nyelvekhez kepest tulbonyolitott, es az extra bonyolultsag nem "terul meg" produktivitasban vagy barhol mashol.