( Adamyno | 2022. 09. 09., p – 14:03 )

Sajnos ez rám nem lenne igaz, mert nekem fontos több dolog is, ami a legtöbb Almás készülékből hiányzik. Az a bughalom amit pedig iOS néven csinálnak, nevetséges. Nem akarok itt egy újabb Android vs iOS szálat indítani, de nem véletlenül nincs egy ideje almás cuccom. Van a családban, ismerősnek. Bármikor felmerül valami feladat, ami a telefonáláson túlmutat, mindig megtalálnak és szinte mindig megy a szarakodás. Egy rohadt névjegyzéket nem lehet exportálni vagy átüldeni egyszerűen egy másik telefonra. Ez egy minimális alap funkció kéne legyen egy telefon esetén. Az utolsó almám egy iphone 4s volt, utána kaptam még egy 5-öst az öcsémtől de 2 hónap után ment a levesbe. 60%-os akkuval szilveszterkor kikapcsolt amikor a családdal akartunk fotózkodni. Utána ment a mentegetőzés almáék részéről, aztán x idő múlva elismerték. Csak a szokásos, a sztorit minenki ismeri. Folyamatosak ezek a kellemetlen szarságok. A tepsi iphone (talán a 6 volt) eltörött a kollégám kezében (annyira meghajlott, hogy eltörött a kijelző), haveromnak a zsebében törött össze, stb... Ezek olyan blamák, amik a legócskább gagyi androidos telefonokkal sem történtek soha. Kemény összegekról beszélünk, amikbe ezek a szarok kerülnek. Köszi, de nem.

Írok egy rövidebb listát, amit egy néhány éves szar kínai xiaomi tud most. Gondolom az újabbak jobbak.

-TypeC. Fontos, mert húsvétkor nálunk volt a tesóm, de az iphone kábelét otthon hagyta. Mindent bejártunk ami nyitva volt, éjjel-nappali, benzinktak, mindent... szinte minenhol volt microUSB vagy Type-C, Lightning kábel sehol. 3 nap töltés nélkül. Nekem itthon van egy nagy cipősdoboz teli tömve mindenféle USB kábellel, még régi fajta almás kábelem is volt de ez pont nem. Mert almáéknak nem jó az ami van. Ők sokkal jobbak ebben is. Hát hogyne.

-Akár teljes névjegyzéket exportálhatom, importálhatok, felhőbe tolhatom csomó helyre, névjegyeket fogadhatok, küldhetek (igen, bluetooth-on is a papának, a kollégának, a szomszédnak is akinek nincs iPhone-ja), egyesíthetek, sim-re másolhatom, onnan vissza és a kecske...

-Normálisan használható legördülő menüje van, a hangerő menü, a fényerő azonnal, gyorsan és kényelmesen elérhető. Ezt azért furcsa leírni, mert akárhányszor kipróbálok egy másik telefont, mindig ez hiányzik a legjobban + a programozható gombok pl. dupla nyomás a bekapcsoló gombra = zseblámpa. 

-Alapból van vonalód olvasó, qr kód olvasó, dokumentum és igazolvány szkenner, iránytű ami mutatja a koordinátákat is, vízmérték, nagyon jól használható saját fájlkezelő amivel százféleképpen lehet rendezni és szűrni. Hívásrögzítés... múltkor jól jött.

-NFC, Jack csati, infra port, kerámia hátlap, ujjlenyomat, arcfelismerés, always on display. 256GB tárhely, dual sim, LTE+, vezeték nélküli töltés, sztereó hangszórók, aktív zajszűrés a mikrofonon, ami tényleg működik. Könnyen szerelhető, akkut simán cserélek benne otthon de kijelzőt is (egyszer átmentem rajt autóval igen, és még mindig használom!).

A gyári szoftverek nem a bloatware kategória, mint  pl. egy Samu esetén, ahol áruházbeli sallangok vannak fent a telón gyárilag, hanem ezek saját gyártású programok, mint a fent felsoroltak vagy pl. a számológép ami mindent is tud (pénznemet vált, kamatot számol, százalákot, mértékegységeket vált, stb) vagy a mi távirányító app. Haszos kis apróságok, amik egyébként tilthatók ha nem tetszik, de nem igazán van használható alternatíva az áruházban, mert napjainra elleptek mindent a retek reklámok meg a többé-kevésbé kártékony appok. Persze lehet venni pénzért sokmindent, aztán vagy bejön vagy nem, de ezeket a dolgokat ingyen kapuk, benne van a készülék árában. Mint ahogy a gyorstöltő fej is megfelelő kábellel és egy átlátszó szilikon tok. Látszik, hogy tényleg foglalkoztak vele. Van fórum, ahol vannak szavazások néha, hogy mi hol és hogyan nézzen ki a következő szoftverkiadásban. Lehet kérni funkciókat lefejleszteni, stb. Konkrétan egy közösség van mögötte, aminek érezhető hatása van a fejlesztésre. Hol van ez almáék esetén? Tátjuk a szánkat, aztán repül bele a nagy tehénszar. Fizess paraszt és kussolj. Az a mentalitás nekem nem hiányzik.

Szóval ez alapján inkább kína, mint az imperialisták :) Egyébként meg mindenki bassza meg, mert az egész mobilszegmenst gatyába lehetne rázni csak olyan inkompetens barmok ülnek döntáshozói székekben, hogy ez az eredménye a munkájuknak. Aki meg ért hozzá, azt vagy nem érdekli, mert a profit fontosabb, vagy nem is kérdezik.