( VaZso | 2022. 08. 21., v – 23:37 )

A 60 fok valóban nehezen hihetőnek tűnik, de álljon itt egy valós termelési kép 2022. január 2-ról.
Gyakorlatilag a tartály alsó pontja cirka 35 fokig ment fel, középső pontja pedig 39 fokon volt - felső pontnál nagyobb lehet az offset, erre időnként ráfűt a kazán is (a cirka fél tízes indulása az egyik, amit ki szeretnék optimalizálni, a másik pedig a kazán "baktériummentesítés funkciója", amit heti egy alkalommal megcsinál, de áramszünet esetén újra nekiáll - pillanatnyi áramszünet sajnos viszonylag gyakori, ilyenkor 7X fokos vizet gyárt a felső 60 literen).

A valós képhez hozzátartozik, hogy a képen látható haranggörbe meglehetősen csapott - ennek az az oka, hogy, különösen télen, alacsony napjárás esetén egy nagyra nőtt fenyőfa az utóbbi időszakban elkezdett árnyékolni (sajnos muszáj lesz előbb-utóbb kivágnunk, nem csak emiatt).

Tehát ez a rendszer is menne akár télen 40-45 fok környékére (ugye 12 fokos csak a bemenő víz), amikor szép napsütéses idő van (mondjuk itt éjszaka is csak cirka 3 fok volt).
Persze ez egy 300 literes tartályt fűt és egy fűtési rendszerben valószínűleg ennél azért kevesebb a víz, és a visszatérő ág sem hűl le 12 fokra (mint a vezetékes ivóvízrendszer), tehát 20-30-40 fokos vízre kellene ráfűtenie a napkollektornak... fene tudja.