( BehringerZoltan | 2022. 08. 19., p – 17:57 )

A hagyományos higanyos lázmérő örökre jó lesz, ha egyszer jó. Persze azt nehezebb leolvasni - meg hát mégiscsak mérgező higany van benne, úgyhogy keltetőben nem biztos h lehet ilyet használni- , de nem romlik el  (max eltörik). Általában a mérőeszközök a mérési tartományuk egészére tekintettel nem konstans hibaszázalékkal mérnek. Van egyfajta karakterisztikájuk. Pl mérlegeknél ez elég jellemző, van egy v. több un. szakadási pontjuk ahol megváltozik a pontosságuk. Jellemző h ismételt mérések alkalmával ugyanazon kondíciók mellett is eltérő értéket (tapasztalati szórást) mutatnak az eszközök. Számba kell venni un. mérési bizonytalanságot is. Amikor kalibrálnak, hitelesítenek egy-egy mérőeszközt, akkor egy olyan "etalon" eszközzel vetik össze a mérési eredményeket, aminek a méréstechnikai jellemzői legalább egy nagyságrenddel pontosabbak a vizsgált eszköznél. 

#szerk: közben rájöttem, h a higanyost mindig le kell rázni, ugyhogy folyamatos monitorozásra kevésbé funkci ;-D