( gyuri23 | 2022. 08. 19., p – 13:17 )

+1

Egy szösszenet a mérésről totál dilettánsként. Sosem kellett pontosan mérnem eddig semmit, de most kezdtünk otthon csirkéket nevelni és keltetni. Vettem egy félprofi keltető gépet, de előtte beszéltem a gyártóval, akik vannak annyira kedvesek, hogy kiképzést is adnak a géphez. Az első mondat az volt, hogy a lényeg a hőmérséklet és a páratartalom, minden azon múlik. Itt konkrétan életek múlnak 0,1 C különbségen, még ha csirkékről beszélünk akkor is. A hőmérés a gépben - ez még otthoni "bohóckodó" kategória, de abból már egy korrektebb gép - egy kalibrált ipari hőmérővel történik. A géphez kell kontroll hőmérőt és páratartalom mérőt használni, mert hiába jó amit szerelnek a gépbe ember csinálta, tehát el is tud romlani, kell a kontroll, mondták.

Így kell a gyártó szerint ellenőrizni a hőmérsékletet a gépben! Kezdésnek a kontroll hőmérőt ellenőrizzük le egy másik hőmérővel! Mivel a keltetés többnyire 37,8 C-n történik az embereknek szánt gyógyszertári hőmérők relative megfelelőek. Szóval kéz meleg vízbe tegyem a két hőmérőt és pontosan ugyan abban a mélységben mérjek, egyszerre, a lehető legközelebb legyen a két mérő hegy, de ne érjen össze. Ha nem ugyanaz azt az értéket mutatják akkor gáz van, akkor jöhet egy harmadik lázmérő kideríteni melyik a pontatlan. Ha pontosan ugyan azt mérik, használhatom kontroll hőmérőnek. Ha a gépben mérek vele a mérést pont abban a magasságban végezzem ahol a gép hőmérője van. Ha nem egyezik a két mérés, mehet vissza a gép a gyártónak garis ellenőrzésre.

És ez egy hobbi keltető, csak éppen számít, hogy mennyi az annyi...

Szórakoztam kontroll hőmérővel és 1 cm magasság különbségnél 0,2 C különbséget is méretem!