( Raynes | 2022. 08. 18., cs – 06:12 )

Nem utazok .NET-ben, de ez mennyiből lesz jobb, mint a Mono-zás? Amúgy nincs ellenemre, legyen ez is támogatva, nem csak Ubuntu, de általában minden disztrón, így akit csak az tartott eddig Windowson, hogy eredeti .NET-ben gányolhasson, az ne emiatt ragadjon rajta. Majd meglátjuk mi lesz belőle. Szerintem nem sok, mert az MS-SQL, Defender, Edge, Zoom, Skype, webes MS Office, powershell, OneDrive, miegymás is elérhető Linuxon (NTFS, OpenLDAP, Samba mellett), és nem nagyon használják a linuxos népek, ami előre megjósolható volt. Talán egy dolog van, ami MS-os és tényleg népszerű lett újabban Linuxon is, az a Visual Studio Code. Még a Visual Basicnek is van FOSS klónja, a Gambas, csak nem annyira közismert.

Ezt leszámítva két oldalról is veszélyesnek tűnik ez a lépés. Az egyik, ha jól értem, akkor ez a dotnet6 egy ingyenes, de zárt forráskódú megoldás lesz, amivel kinyírhatják a FOSS Mono-t. A másik probléma, hogy ezzel a lépéssel a MS saját maga alatt is vághatja a fát, mert így, hogy egyre több MS-os megoldás elérhető Linuxon is (a gaminget meg a Valve teszi rendbe a Protonnal, DXVK-val, + Wine/Bottles megoldásokkal is fut jó pár szoftver), így egyre kevesebb indok lesz Windowst használni. Még elérhetővé tennék a natív MS Office-t, kapásból óriási felhasználói tömeg váltana Linuxra, közöttük sok cég. Nyilván ez nem oldaná meg, hogy Adobe szoftverek, AutoCAD, stb. nem lenne elérhető továbbra sem, de azok már erősen rétegszoftverek, speciális felhasználás.

Tényleg lassan már ott tartunk, hogy ha még implementálnák a klasszik cmd shellt / batch interpretert, jöhetnének a teljesen windowsosított, Lindows-szerű Linux disztrók. Máris van ilyen, pl. LinuxFX. Nem viccelek, még a desktop watermark is implementálva van 3rd party megoldással :D Még a telemetria implementálása lenne jó, hogy Linuxról küldeni lehessen a fake telemetriaadatokat a MS felé. Akkor a sok user nem sírna, hogy nem jött el a Linux desktop éve.