( arpi_esp | 2022. 08. 17., sze – 22:07 )

a mobil appok ugy mukodnek, hogy nem futnak (es kommunikalnak) folyamatosan a hatterben, hanem amikor kap egy neki cimzett push event-et (a google/apple szervereitol) az inditja el oket. ahhoz pedig kell az apikey/cert, ami az app fejlesztojenek van meg es nem szokta kiadni. ha kikerulne azal barki tudna pusholni az appokba barkinek...

ahhoz, hogy pusht tudj kuldeni, kell egy mindig online szerver. technikailag ugyan megoldhato lenne, de nem valoszinu hogy barmelyik kaputelefon gyarto csinal es ad neked on-prem szoftvert amit a sajat szervereden tudsz ehhez futtatni, hanem a sajatjukat hasznaljak ehhez, es a kaputelefon pedig "hazatelefonal" oda. mar csak a privat kulcs miatt se...  meg az olyan "noname" appok is igy vannak megoldva, mint a microsoft outlook mobil appja.

az egyetlen kivetel amit eddig lattam, az a macos server, amiben tudsz (nem epp egyszeru modon) sajat push certet generalni es akkor a mail resze tud "kozvetlen" (apple szerveren at) pusholni a telefonra a mail app-nak. ezt valakik vissza is fejtettek, neten elerheto, nalam is igy mukodik hozza hackelve sajat dovecot szerverhez... de evente el kell inditsam egy regi mac-en a macos servert es renew-olni a certet, mert anelkul nem megy.