( igiboy | 2022. 08. 17., sze – 09:13 )

Azért én megnézmém mennyire egyedi ez a helyzet, hogy éppen működik.

Sokan benézik ezt a dolgot és a "jobb kábellel menni fog" irányba mennek. Holott nem a csillapítás, jel-zaj viszony, vagy hasonló adat számít. Ami számít az a jel terjedési sebessége a réz kábelben. 
Az ethernet adat visszajelzéssel közlekedik. Ha túl hosszú a kábel akkor a jel terjedési késleltetése miatt a visszajelzés a várakozási időn túl fog megérkezni, de addigra már ismétlik a jel küldését.
Tehát lehet a kábel a legjobban árnyékolt, arannyal futtatott, gyémánt szigetelésű, csilli-villi Cat9000-es is akár, akkor sem fog menni a dolog.
Ez az időparaméter 100 Mbit/s és 1000 Mbit/s sebességen azonos. 10 Mbit/s sebességen talán 3x vagy 5x értéke. Ip kameráknál sok esetben elég 10 Mbit/s sebesség, mert lehet a kamera 6 Mbps sebességet kíván meg csak.
Ezenkívűl lehet olyan hogy kényszerítve 1000-re van a hálózati kapcsolat, ami lehet kis adatátvitelnél még nem jelentkezik problémának, mert végülis 10-en is elmenne. Viszont ha kezded kitömni az 1 Gbps sebességet, akkor egyre több hibajavításod lesz, így elérni sem fogod, valószínűleg a töredékét sem.

Olyan dolog ez mint a körforgalom, van egy kevés szabály be kell tartani. Nézz balra, ha nem jön senki, akkor mehetsz... stb... Persze lehet fordított irányba is menni, vagy tolatni, csak nem egészséges.
Itt is van egy alap szabály 90m-ig (100-at szoktak mondani hogy megjegyezd könnyen) használhatsz réz hálózatot, utána wireless vagy optika ami célszerűbb. Lehet speckó switch beállításokkal varázsolni, de jó vége nem lesz.
Az, hogy éppen egy adott helyzetben, szerencsés csillagállás alatt működik éppen, az javarészt a szerencsének köszönhető, nem pedig a szaktudásnak. Ha megváltoznak a paraméterek a helyzetben, pl. switch csere, akkor pedig nem tudja senki miért nem megy, pedig eddig jó volt.

MikroTik-nek van egy kis eszköze erre (https://mikrotik.com/product/gper), ami lényegében egy 2 portos switch, PoE táplálással és PoE továbbadással. De ők is tesznek bele valami magic-et is "... up to 210 m to another GPeR unit"

A másik dolog amit elfelejtenek a tervezők, hogy a kábelben a réz ereken megy a jel, nem pedig a szigetelésen. A réz hossza számít, nem pedig a külső burkolaton feltüntetett marker. A befonott haj rövídebb mint a kiengedett. Sőtt, minél jobb kábel választ valaki pl Cat7, annak még sürübb az érpárak fonata, tehát kívül 90m, belül pedig már 110m lesz akár a hossz.

Egy rendszer tervezésekor nem mindegy, hogy már kezdetekkor éppen csak működik valami, vagy van benne tartalék. Én a jobb a békesség elvet vallom, így a határokig csak egyedi esetekben megyek el, vagy használok magic-et. Amennyire lehet legyen minden olyan szabványt követve, amit más is ismer és meg tudja ismételni pl. 10 év múlva is.
Ha valami működik az egy állapot, majd jön a jól működik állapot és a tökéletesen működik állapot.