( Caro | 2022. 08. 17., sze – 08:08 )

30 cm már elég kell hogy legyen. Ahogy más is írta: a terhelés amperekben kb. lényegtelen. A kérdés, hogy milyen az áram alakja. Rezisztív fogyasztónál nem kell aggódni.

 

Az árnyékolt vastagsága: lehet kétértelmű voltam, Cat5e-ből lehet hogy valóban az árnyékolt a vastagabb, viszont Cat6-nál és felette a nem árnyékolt lesz vastagabb. Ugyanis a Cat6-nál nagy figyelmet fordítottak az érpárak közti áthallás csökkentésére. Ezt árnyékolatlan verzióban egy műanyag elválasztóval oldják meg, ami elég vastaggá teszi a Cat6 UTP-t.

Itt egy példa:

https://scpcat5e.com/bulk-cables/category-data/cat6/cat6-bl-category-bu…

Ahol az érpárak is árnyékolva vannak egymás között, ott ez az elválasztó elhagyható, és ezért vékonyabb a kábel. De a Cat5e UTP szokott a legvékonyabb lenni.

 

Más dolog ami miatt mégis érdemes lehet a nagyobb kategóriájú kábel vásárlása: ha nem Ethernetre lesz használva. Kicsit kapcsolódóan nyitottam is erről nem olyan régen egy topicot: https://hup.hu/node/178766

Ugyanis Ethernet kábelen el tud menni akár HDMI is, de még USB extendert is láttam. Ezekhez viszont kellhet a jobb minőségű kábelezés.