( igiboy | 2022. 08. 16., k – 15:40 )

Most írok pont egy tervezett kivitelezésről véleményt és javaslatot. Akarnak bele olyan bekötéseket hogy Cat6a F/FTP kábel csatlakozókkal a végén. 
Lesznek PLC-kbe dugva, nagyon drága ipari switchekbe és IP kamerákba. Ezekbe gondolták közvetlenül bedugni a robosztusabb falkábelt és rajta azt a csatlakozót, amit még nem látni általában értelmesen megszerelve, esetleg akkora csatlakozót, mint egy fél túrórudi. De Cat6a lesz, persze az árnyékolást szigoruan nem szabad bekötni, esetleg csak az egyik oldalon... vagy ha éppen sikerül. Közben pedig PLC-k fognak adatot küldeni rajta, ami nem éri majd el a 10 Mbit sávszélesség igényt. Kell emellett sok-megapixeles kamera is ami 100m fölötti szegmenshosszal van számolva. 
De a papír sokmindent elbír és persze a 6 nagyobb mint 5, tehát jobb is, stb...

Ha a jövőre gondol az ember akkor legyen Cat6, de pl. egy irodába ahol azon gondolkoznak, hogy minek is kábel, van Wifi, meg laptopok vannak 100Mbit-es interfésszel, NAS vagy egyéb dolog sem fog 1 Gbit főlé menni, lehet pénzkidobás csak.

Az árnyékolás nélküli kábelek tudják ugyanazt a sebességet mint az árnyékoltak. Viszont vannak helyek, pl elosztószekrények frekvenciaváltókkal vagy olyan távolságok, hogy esetleg a szomszádban lecsapó villám ellen kell egy kis védelem, ott jobb a békesség és legyen árnyékolt. Viszont ezt csakis árnyékolt csatlakozó aljzattal. Nem pedig valami kendácsolt csatlakozóval, ahol azzal kezdik, hogy széttekerik az érpárakat.

Az érpárak összetekerve tartása sokkal fontosabb, mint az árnyékolás.