( doc | 2022. 08. 09., k – 09:51 )

Erdekes hogy mennyire mashogy latunk egy csomo mindent :)
A baloldali gombok amennyire tudom tenyleg nem rakhatok at jobb oldalra (bar sosem merult fel bennem hogy ilyet csinaljak), de szerintem a legtobb rendszerben nagyon sokaig volt pl jobb oldalon fix, engem akkor sem zavart :D

Az ablakatmeretezesnel arra gondolsz hogy erolteti a fullscreent? Azon lehet azzal segiteni hogy ALT+zoldgombot nyomsz, akkor a 'hagyomanyos' fullscreenbe teszi. Helypazarlason mit ertesz? Nekem sokkal kevesebbet vesznek el a kepernyobol a "bizgentyuk" meg felesleges ures helyek mint pl windowson (Linuxon nyilvan nagyon konnyen testreszabhato barmi), most peldaul itt a browsernel ami nem maga a weboldal az a tab-bar, az URL sor meg a menu sor. Ezek minden mas rendszeren is ugyanigy megvannak... De ha ez is sok, akkor tenyleg egy "zoldgomb", es meg a menusor is eltunik (a tobbi az mar szintisztan a browser, minden OS-en ilyen).

A menubar tenyleg sajatsagos, en speciel szeretem, bar teny hogy menubol soha nem akarnek OS-jellegu dolgokat piszkalni, arra ott a Spotlight, annal gyorsabb szerintem nincs.

"Zavar, hogy egy csomó program az ablak bezáró piros gombbal nem záródik be, hanem a háttérben fut tovább. " - Ez megint olyasmi ami engem azert nem zavar mert ha ki akarok lepni, akkor CMD+Q-t nyomok es kesz (gyorsabb mint egy gombot vadaszni), bar meg az is lehet hogy beallithato hogy a piros gomb ki is nyirja az appot.

"Zavar, hogy alul a docknak nincs normális app launchere. " - Mire gondolsz? Valami fastrukturara mint a regi windows start menu? Mert amugy app launcher opcio az van eleg sok (bar ezeket, pl. Launchpad es tarsai en nem szoktam hasznalni)

"azt vártam, hogy Mac-en is töméntelen mennyiségű ingyenes applikációhoz hozzá fogok férni. Ehhez képest a LibreOffice-t sem találtam meg benne. Külön kell a telepítő fájlt a netről levadásznom, mintha valami Windows user lennék." -> 'brew install libreoffice', ennyi :D Ne windowskent akard hasznalni. (teny hogy a homebrew 3rd party app, de ez szerintem kb nelkulozhetetlen ha kenyelmesen akarsz software-eket kezelni)

"Mellesleg a Win10 app boltjában már van több, ingyenes, OO/LO alapokra építkező irodai csomag..." - A Machez mar kapasbol adnak is egyet (bar hogy ez milyen, nem tudom, az iMovie-n kivul nem hasznlaom ezeket, cloudos google office-t hasznalok) :)

"ha a linuxos DE-ken szinte magától értetődően minden beállítható, akkor bizonyára itt sem kell lexikonokat bújnom ahhoz, hogy ilyesmiket megoldjak." - olyan szintu customizaciot a Mac nem nyujt mint a Linux (ott ugye eleve kb mar a kezdetektol is ez volt az elvaras), de azert sokkal tobbet, mint amit elsore az ember gondolna :)