( PDA_FAN | 2022. 08. 09., k – 08:03 )

Engem zavar a kezelőfelületen, hogy baloldalt vannak az ablak méretező gombok. Jobbkezes vagyok, nem esik kézre baloldalt. Nem jöttem rá, hogyan lehetne jobboldalra áttenni. Linuxon a legtöbb ablakozó felületen ezt 3-4 kattintás beállítani.

Az alkalmazás ablak átméretezése is másképp működik, ez is idegesítő  tud lenni. Úgy általában a MacOS pazarlóan bánik a desktopon a hellyel, ami egy 5k-s monitoron bizonyára nem zavaró, én azonban egy 2017-s MacBook Air-en próbálkozom.

Zavar, hogy az alkalmazások menüje beköltözik a felső sávra. Ahhoz, hogy az oprendszer egyes menüpontjait elérjem, előbb valahogy háttérbe kell tennem az épp futó alkalmazást.

Zavar, hogy egy csomó program az ablak bezáró piros gombbal nem záródik be, hanem a háttérben fut tovább. Ezeknél a menüben kell kilépnem ahhoz, hogy bezáródjanak.

Zavar, hogy alul a docknak nincs normális app launchere. Egyes alkalmazásokat csak a Finder Applications nézetében érek el.

Zavar a Findernek az a kreténsége, hogy a home könyvtárban default Music, Pictures, Videos mappákat sehogysem bírom elérni. Ehhez be kell kapcsolnom, hogy oldalt könyvjelzőként mutassa ezeket. Először feltettem egy másik fájlkezelőt, hogy egyáltalán megtaláljam a mappákat, mielőtt rájöttem volna, hogy a Finderben ez hogyan működik.

App store: mivel régóta használok iPad-et, így azt vártam, hogy Mac-en is töméntelen mennyiségű ingyenes applikációhoz hozzá fogok férni. Ehhez képest a LibreOffice-t sem találtam meg benne. Külön kell a telepítő fájlt a netről levadásznom, mintha valami Windows user lennék. (Mellesleg a Win10 app boltjában már van több, ingyenes, OO/LO alapokra építkező irodai csomag...).

 

Fenti nyavalyáim egy része bizonyára abból fakad, hogy kezdőként nem ástam bele magam mélyebben a Mac lelkivilágába, de ugye abból indultam ki, hogy ha a linuxos DE-ken szinte magától értetődően minden beállítható, akkor bizonyára itt sem kell lexikonokat bújnom ahhoz, hogy ilyesmiket megoldjak. Csak egy gondolat: tavaly álltam át a laptopomon Cinnamonról KDE Plasmára, és kb. az első napon mindent be tudtam úgy állítani a felületen, akogy az nekem kényelmes.