( Raynes | 2022. 08. 09., k – 06:39 )

Szerkesztve: 2022. 08. 09., k – 06:45

Szerintem nem nehéz, pkg_add és startx, vannak hozzá jó leírások és netes videók, amin elmutogatják. Bár ha nem nagyon volt még dolgod ilyen vagy hasonló unixlike rendszerrel, akkor elsőre húzósnak tűnhet csupasz FreeBSD-n összehozni. A Windowsnál HDD-ről minden gyorsabban bootol. Ha a bootidő meg a könnyű használhatóság, alapból grafikus mód a cél, akkor lehet, hogy egy Minttel, PopOS-sel, Xubuntuval jobban járnál, gyorsabban bootol a Linux a BSD-knél, több driver, alkalmazás támogatott. Meg Linuxhoz több segítséget is találsz, kevesen BSD-znek fő rendszerként desktopon.

Általában, ha nagyobb, komplett asztali környezetet raksz fel, abban szokott lenni alapértelmezésben fájlkezelő, médialejátszó, böngésző (szokott menni vele alapból a videólejátszás), hálózati kapcsolatos app (általában PPPoE is összehozható vele, bár nem hinném, hogy ma már sok ember közvetlenül használna PPPoE-t, és nem routeren keresztül kapcsolódna nethez, mert akkor nem kell PPPoE, azt a router intézi a WAN kapcsolatnál), de bármikor külön feltehetsz LibreOffice-t, VLC-t, vagy amit egyébként is használsz.

Ha mindenképp BSD-t akarsz, akkor Nomad, vagy Ghost, amit írtak is. Alapból OpenBSD-n is összehozható, csak nyomogatod az alapértelmezett válaszokat a telepítőbe, amikor kérdezi, akkor beleegyezel, hogy akarsz grafikus felületet és xenodm-et, és akkor telepítés után alapból lesz grafikus felület, de annyira fapados, lyukkártyás, hogy a Windows után lehet a hitedből is kitérsz, cvm-et telepít, átlőhető fvwm-re, böngésző, fájlkezelő, stb. viszont ebben az esetben nem fog települni, így nem ajánlom, sokkal beljebb nem leszel, plusz az OpenBSD nem valami felhasználó/újoncbarát, és kevesebb hardvert támogat, mint a FreeBSD és az azon alapuló megoldások.