( Raynes | 2022. 08. 08., h – 18:55 )

Ez engem is érdekelne. Hihetetlennek tartom, hogy egy 21+ éves tapasztalattal rendelkező veterán dobná csak úgy. Főleg, ha a Debian-nal volt elégedetlen, annyi más disztró, megoldás van még. Meg is lep, hogy ennyi 21+ éve váltott user van a hup-on. Én a fostos 8,5 évemmel még sehol sem vagyok. Az is igaz, hogy önmagában az évek száma valakit nem tesz profivá, láttam már 10 éve linuxozó usert, aki csak egy disztró egyféle DE-s kiadásán volt ragadva, és képtelen volt a problémáit megoldani, más részről vannak olyan 1-2 éve Linuxozó emberkék, akik nagyon durván fejlődtek, simán tolják Archon a tiling WM-es rice-okat és terminálos megoldásokat, vim-et, Emacs-et, tutorial videókat, sőt, akár gentoo-znak, stb., lekörözve sok veteránt, sőt engem is, mert 1-2 éves tapasztalattal én még nem tartottam ezen a szinten, kellett hozzá 5-6 év, a Gentoo meg még mindig meghódításra vár. Az évek számánál, meg az informatikai diplománál és a szerveres tapasztalatnál sokkal jobban számít a nyitottság, tanulási hajlandóság, meg hogy az ember élvezze, kihívásként és szakmai fejlődési lehetőségként tekintse.

Ez a desktop éve is hülyeség. Annak az OS-nek jön el a desktop éve, amit az ember megtanul használni, megtanulja vele a workflow-ját lefedni, meg megtanul hardvert venni hozzá. Jó pár usernek a tetszőlegesBSD éve is eljött desktopon akár, sokunknak Linuxon is jó pár éve. Aki meg nem tanul meg fejlődni, lusta, az használjon csak Windowst, Mac-et, ha nem értékeli, felesleges erőltetni, motiváció nélkül csak szenvedés lesz.

Más részről meg szerintem kicsit túl sok ember szavazott a nem használok Linuxra, 18%. Lehet jobban külön kellett volna bontani Mac-re és Windowsra.