( Raynes | 2022. 08. 08., h – 03:18 )

Van az drágábban is, de még mindig túl olcsó, még a trackpadjük is. Szólni kell Szakács Timikének, hogy egyensúlyba hozzák az árát a 600 dolláros Mac Pro kerekekkel, és az 1000 dolláros monitorállvánnyal. 79-150 dolláros egeret max. PC-s prolik használnak, egy jó érzésű Apple márkahívő 500 dollár alá nem adja, mert ×4rral nem gurigázik, még ha a szappantartó szintjén is van, akkor is Apple minőség, vékonyított futurisztikus dizájn, presztízs. Nem tudom milyen használni, de az már intő jel, hogy a specifikációinál semmit nem írnak, se DPI, se jitter, se akkuidő, stb., amit egy normális egérnél meg szoktak adni. Szoftveres támogatás is kimerül annyiban, hogy Apple eszközökhöz jó csak.

Írom ezt én, egerekből igénytelen vagyok, általában laptopok touchpadjeit használom, azokat is egyre kevesebbet, mióta átálltam terminálos, WM-es, billentyűzetes workflow-ra. Néha meg egy egyszerű Logitech M90-es alap egeret használok játékokhoz, nem nagy szám, de nem is kerül 79-150 dollárba. Konkrétan az M90-es 6 éve volt akciósan 2 ezer forintnak megfelelő valuta (akciósan ezt találtam helyileg, gyorsan kellett), de már nem gyártják, elvétve lehet kapni dupla ennyiért, persze vannak jobb vételek már ennél. Tök átlag, pehelysúlyú laptop/irodai egér, szokásos USB-A, 1000 DPI, átlagos szenzor, 3 gomb, mivel generic HID szabványú, megy külön driver nélkül bármilyen PC-s gépen (2 netbook, vagy 6 laptop, asztali gép, gyanítom hogy még telókkal és táblagépekkel is menne, ha átalakítóznám), volt hajtva natívan WinXP-től elkezdve Win11-ig mindenféle Windowsal (egyedül Vistán, Win8 és 8.1-en nem volt kipróbálva, de azokkal is tuti megy), rengetegféle Linuxszal, 2 féle BSD-vel, MS/FreeDOS-sal, még lepedőn, szöveg terítőn, fa asztalon is jól működik egérpad nélkül. Még egy pár évet tuti elmegy. Előtte egy hasonló kaliberű Hama egerem volt, az valami ezer forint volt a Mediamarktban, és 7 évig használtam, utána is tökéletesen működött, de egy laptoppal együtt adtam el. Aki annyira igényes, se nagyon szokott egy G902 fölé menni, ha van esze, itt helyileg általában szokott lenni 40 font környékén bármikor, hol itt, hol ott leakciózva, kiárusítva, overkill 25 ezer DPI, 11 programozható gomb, állítható RGB, belső memória, mechanikus kapcsolók, cserélhető súlyozás, tököm tudja mi még, évek óta a piacon lévő, bizonyított széria, mindig nagy raktárkészletek vannak belőle, kapható hozzá egy csomó alkatrész, kiegészítő és mod, és fele annyi, mint a legolcsóbb Apple egér. A vezeték nélküli testvére, a G305 meg kb. negyed annyiba kerül, 12 ezer DPI, 250 óra akkuidő, stb., és még van pár ehhez hasonló jó vétel más márkák kínálatából is.

Az a baj, hogy ezt Apple rajongóknak hiába magyarázom, már múltkor, a laptopos topikban is megsértődtek, mikor rávilágítottam, hogy 1-2 ezer dolláros gépeket nem bővíthető 8 giga RAM-mal adni milyen lehúzás. Másfelől viszont 2005-ben még drágábbak voltak a hardverek, perifériák, akkor a 49 dollár nem volt akkora túlárazás, persze ezért a szappantartóért akkor is sok volt, ebben az árban vagy alatta is voltak jobb egerek már akkor is.