( Caro | 2022. 08. 05., p – 08:06 )

Erre a konkrét típusra még annyit: nem látom leírva, de még mintha HDCP-t is tudna. És azt hiszem sikerült is rájönnöm, hogy ezt hogy csinálja: a videójelet szerintem először analógra alakítja, majd az analóg jelet digitalizálja újra.

Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de a következők miatt gondolom:

  • Egyrészt a HDCP kezelés (bár ebben szintén nem vagyok 100%, de az nvidia driver azt írta ki hogy tudja, és mindenféle set-top-boxokból is megette a jeleket). Olyan chip, ami digitálisan rögzít HDCP védett jelet szerintem nemigen van. Viszont HDMI -> komponens konverter valószínűleg létezik ilyen, az analógon pedig már nincs védelem, azt meg szintén bármi digitalizálja.
  • A bemeneten elég sok analógra jellemző vezérlő állítható, amire egy digitális beolvasásnál nem gondolnék: fényerő, kontraszt, telítettség, árnyalat.
  • A képminőség az MJPEG tömörítésen túl is mutat némi romlást. Nem olyan élesek a határok, épp mintha analóggá lenne alakítva a jel.
  • Nagyon rugalmasan kezeli a bemeneti felbontást és a képfrissítést. Ez is analógra utal. Simán tudok akár 640x480-ban rögzíteni full HD kimenetet. 4K-t megeszik, de csak full HD-ban rögzít. A sorfelbontást mindenképp konvertálni kell, de analóg bemenettel ezt is egyszerűbb megcsinálni.
  • Ezt az árkategóriát szerintem csak így lehet elérni, mert minden más ami digitálisan rögzít HDMI-t, azok legalább 2x ennyibe kerülnek.
  • Miért csak USB 2.0? Mert az analóg rögzítőknek ennyi bőven elég!

Szóval lényeg a lényeg, ha valami ilyesmit láttok, azt szerintem kerüljétek el. Kicsit többe kerülnek az USB 3-as rögzítők, de azoknál írják is, hogy HDCP-t nem tud, és valószínűleg annyival jobb is a képük, mert kimarad ez az átalakítás. Majd még lehet teszek egy olyannal is próbát.