( willy | 2022. 08. 02., k – 09:13 )

Ja. Villanyfogyasztás téma. Ezt te írtad (ebben a szálban):

Haverom anyja volt ilyen. Az istennek nem lehetett kiimádkozni a falusi kádárkockából. A végén sikerült, a kádárkockát eladták Nyíregyháza mellett, vettek egy 50 nm-es lakást Győrben. Család besegített, most meg amit spórol, visszatörleszti.

Erre írták neked, hogy figy ez majdnem olyan mintha családnak lett volna pénze egy házra, mert akkora a difi az országrészek közt:

TFH 10M a kádárkocka, 50M a lakás...ha van a családnak 40M feleslege, akkor nem az idei mondjuk +1M miatt aggódnak. 

Erre te bölcsen megmondtad:

Egy perc alatt találtam Győrben 27,5-ért egy panelt

(holott a falusi ház sem 10M, csak hát ugye a példa az példa, tehát nem releváns, csak bemutatja, ezen az elven azt is mondhattad volna, mi az neki, vesz egy lakást és kész)

Majd rájött megint a fordulat, hogy bármit is megtehetett volna:

Felvesz rá hitelt, törleszti. Család besegít. ... az öngondoskodást már fiatalon el kellett volna kezdenie

Erre megjegyezték, hogy nem biztos, hogy olyan szép dolog észt osztani ha pont csak azt az oldalát látod ahol élsz. Én nem biztos, hogy a hozzászólóval 100%-ban egyetértek, de ismerem a problémát és erre írtam, hogy ez nem ilyen egyszerű, mert az országon belüli szakadék csak migrációval oldható fel. Sajnos ez nem olyan egyszerű még ma sem. Ez a kialakult különbség olyan ami alkalmas a teher. Valamint kifejeztem sajnálkozásomat, hogy erre rárepül a mostani kormány és szembehelyezi az embereket társadalmi csoportok szintjén az olyan kijelentésekkel hogy "annyit ér...".  Mivel ez politika közbeszéd szintjén okozza az egymás közötti feszültséget.  Ezt csak azért hoztam elő, hogy bemutassam, hogy az ellentét és a vita ezért alakult ki. Hogy ésszerűen lásd, te sem tudnál megvenni (könnyedén biztos nem) egy normális NY-i ingatlant amibe be is költöznél (800k+), de simán meg tudnál venni egyet mondjuk Floridában. De ott senkinek eszébe sem jut, hogy te azért nem tudod azt megvenni NY-ban mert te nem érsz annyit. Főleg nem jut eszedbe az, hogy azért kevesebbet ér egy magyar IT-s mert mondjuk nettó 1500kHUF-et visz haza, de ugyanezt remote simán megkeres 150kUSD éves szinten és azért lenne szarabb IT-s mert nem tudja eladni a munkáját majd 2x annyiért...

Na ezért gáz, hogy te tudatosan kiragadtat a KATA-s vállalkozókat mivel csak erősítetted vele azt amit állítottam, hogy márpedig ez egy cél és jól működik, hogy hibásnak állítsunk be valaki mást valamiért és ez megteremtse a szembehelyezkedést. 

Mivel TE terelted a szót el a _villanyfogyasztásról_ a "hogyan vezesd az életed szerintem" modellre. Majd amikor valaki szólt, hogy nem olyan egyszerű az ahogy te gondolod, akkor ismét TE kaptad fel azt amire hivatkozol hogy behoztuk témának. Nem téma. Hanem példa. Arra példa mit nem kellene csinálni, mi a baj.  

(hagyhattam volna ezt itt lógva, de tényleg zavar, hogy nem veszed észre, hogy pont azt csinálod amire felhívom a figyelmet és az is elég nagy probléma, hogy a témától való eltéréssel vádolsz egy olyan szálban ahol te terelted el másik irányba, jó lenne ha az intelligens emberek felfognák, hogy az a megosztás és ellenségeskedés most nem kell, az elkövetkező válságból csak az tud kihozni minket ha összefogunk)