( hrgy84 | 2022. 08. 01., h – 23:05 )

Szerkesztve: 2022. 08. 01., h – 23:08

Arra kell készülni, hogy x < 10 éves gyerek semmivel sem fog tudni ablakot kitörni, mert pánikba esve fog bömbölni. Egyszerűen nem annyira fejlett még az agyuk, hogy képesek legyenek pláne ilyen stresszhelyzetben tiszta és logikus döntést hozni. Ez minden esetben a szülő felelőssége! Lehetnek kivételes gyerekek (mindjárt jön itt tíz komment, hogy "az én 8 éves gyerekem túlélt a dzsungelben egyedül két hétig"), de ettől még ez az átlag, erre kell lőni. 12-14 év alatti gyereket nem hagyunk teljesen egyedül a lakásban max 5-10 percnél tovább, akármilyen okosra neveltük. És igen, ez is része annak, hogy nem egyszerű a gyereknevelés.

Ami az ablakokat illeti, fentebb írják is többen, hogy a kitörés - főleg tűz esetén - nagyon kockázatos is lehet, szerintem érdemes lehet átalakításra költeni inkább, hogy a fix ablak nyithatóvá váljék. Több előnye is lehet a dolognak.

Illetve ilyen kérdések felmerülése esetén én elbeszélgetnék valakivel, aki nálam jobban ért a tűzvédelemhez, hogy milyen megoldásokat érdemes alkalmazni a lakásban, amivel kordában tartható/minimalizálható az emberekre leselkedő veszély tűz esetén. Pl több, mint egy poroltó elhelyezése könnyen elérhető helyeken, évente egyszer átvenni a családtagokkal, hogy hogyan kell használni a poroltót. Hogy elektromos tüzet nem akarunk magunktól eloltani. Ez rettentesen unalmas, és fárasztó lehet, de stressz esetén jól jön, ha nem a múlt ködéből kell elővarázsolni, hogy ugyan mi a francot kell ezzel a piros izével kezdeni, és mennyivel egyszerűbb lenne fejhangon sikítozni inkább.