( Raynes | 2022. 08. 01., h – 00:32 )

Igen, Archon nem kell újratelepíteni, de egy idő után be szoktam szemetelni a rendszert, kézzel feltett csomagokkal, amik kellenek portable programokhoz meg AUR-os megoldásokhoz (amiknél a pkgbuild feltöltője elfelejtett beemelni valamit függőségnek, és kézzel kell pótolni), később eltávolítani meg már nem merem, mert nem tudom mihez kellett, fent van-e még az a szoftver. Néha előfordul ezen túlmenően, hogy vagy gépet váltok (most pár hete) vagy valami balfékség miatt hazavágom a rendszer (rosszul kiadott rekurzív chmod-ot szívtam meg kétszer is). Illetve a legritkább, hogy egy teljesen másik rendszert kezdek, és kipróbálok teljesen más megoldásokat, mint eddig használtam (pl. X helyett Wayland, WM helyett DE, vagy fordítva), bár erről már kezdek leszokni, mióta kicsiszolódott a saját workflow-m. Meg pl. ha meghúzol egy 32-ről 64 bitre váltást, vagy pl. mikor bejött a systemd, azok voltak olyan változások, hogy megérte inkább újrahúzni.

Alapvetően senki nem szeret újratelepíteni, de néha megéri. Persze az meg a másik véglet, mikor valaki minden problémára csak azt tudja, hogy újratelepíti, meg disztróhoppol, ahelyett, hogy megtanulná megoldani a jelenlegi rendszer megtartásával, és így nem fejlődik semmit. Meg kell találni ezzel az egyensúlyt, hogy csak akkor újratelepíteni, ha valóban megéri, indokolt, és nem 5 percenként.

A YouTube-on pl. most van egy fiatal amerikai gyerek, értelmes, meg van a témához érzéke, pár éves tapasztalata van, de túl fiatalka. Vadul hoppol rendszerek között, de értsd úgy, hogy 1-2 hetente mást használ, az utóbbi 5 hónapban használt vagy 15 rendszert. Gentoo, LFS, OpenBSD-re dwm-mel, cwm-mel, Fedora Gnome, amiről Win11-re váltott, hogy ő majd Godot-ban, meg Unreal-ban játékot fejleszt, majd milyen fejlesztői állást csíp meg vele, a vakasszony is meglátja majd, azóta is látjuk. 1-2 hét múlva Gentoo, de azt csak 1 napig bírta, utána vissza OpenBSD bspwm-mel, majd rövidesen Arch, azzal nem tudni mi lett, mert most pattant fel neki a Mint Cinnamon. De volt még közötte 1-1 napig Debian, Elementary, stb. is. Ezzel viszont azt éri el, hogy nem fog tudni egy rendszert se megszokni meg alaposan megismerni, mert ahhoz hónapokig érdemes lenne egyben elmerülni, még akkor is, ha néhol kompromisszumos meg nem tökéletes. Még azt se baj, hogy kipróbál ezt-azt, mert lenne hozzá neki másodlagos gépe, másik SSD a gépben, virtuális gép, de erre a fő gépének a fő drive-ra húzogatja fel egymás utána a rendszereket. Persze mindegyikről áradozik, hogy milyen fasza rendszer, eddig a legjobbabb, chef kiss, pár órás streamben be is lakja, aztán hirtelen dobja valami teljesen random agyrém miatt. Azóta már megy a fogadás a háta mögött, hogy jövő héten mire vált, mindenre vannak tétek, Win11, TempleOS, de szerintem Hannah Montana Linuxon köt ki.