( wlaszi | 2022. 07. 29., p – 11:23 )

Élsz egy 50nm korszerűtlen bérházi lakásban, vagy falun egy szintén korszerűtlen kis házban (kádárkocka, vályog, rádbízom). Esetleg nyugdíjas vagy, neadj Isten, özvegy. Hová skálázódsz lejebb? Tapasztaltom szerint ezek az emberek személyiségükben az egyik legspórolósabb fajta, ám technikai/pénzügyi értelemben ennek a hasznát nem tudják kivenni, sőt!
Költözz kisebbe, modernebbe? Tőkeinjekció nélkül szerintem ez kb a lehetetlen kategória (eleve ki ad pénzt azért amitől épp szabadulna mindenki?). Arról nem is szólva, hogy van mondjuk 3 hónapod lezongorázni.
Ha csoda folytán van megtakarítása és lecseréli pl a konvektort kondenzációs kazánra, ablakot cserél, stb: a tartalék felégetésével be tud-e férni a kvóta alá? Megtérül-e? De 3 hónapon belül azért még ez is necces, főleg, hogy az ilyen helyeken nem 1-1 dolgot kell átalakítani, hanem kb egy új épületet kell építeni. 

A nem reprezetatív felmérésem alapján a családiházasok jelentős része durván az "átlag" felett van. És szerintem itt van valahol a kutya elásva, azon túl, hogy "súlyozott átlag" többet nem mondtak, képletet, értelmezhető számokat...ugyanmá'. 
SZVSZ 10-20%-ot lehet nadrágszíj húzogatással orvosolni, efelett csak beruházással és minden +% a megelőzőnél jelentősen drágábban abszolválható.

Ha lesz mit, én kifizetem (tapsolni ugyan nem fogok miatta). De pontosan látom, hogy mennyi "medencefűtő" számlája éri el/haladja majd meg a teljes bevételét....amit szerintem majd megint karácsonykor egy "Feribátyám lesz majd egy nyolcvanas" jelleggel húznak ki belőlem (is), amihez viszont az én szokásaimnak semmi köze!