( TCH | 2022. 07. 12., k – 16:30 )

hogy nem csak vagdalkozol (a systemd meg a windows szolgáltatáskezelésével kapcsolatban fél/negyed/vagy annyi se információval), hanem érvelsz amellett, hogy ezek - annak ellenére, hogy a világ döntő hányada még csak nem is hallott róluk - jobbak, tudják mindazokat az elvárásokat teljesíteni, amit a systemd.

Nem, ez még mindig a hitelesség megkérdőjelezése, ami egyértelműen zsigeri vallásos reakció. BTW, ott a linked, ahol kroozoval vitatkoztunk erről, ott - mint mondtam - írtam róla.

Megnéztem egyébként - sajnos az event-driven működésben, a kód-konfig-tárolás terén messze nem hozza azokat az s6, amiket a systemd.

Dehogynem, még többet is csak nektek nem tetszik, ahogy csinálja. Ha egy-egy feature hiányzik is belőle: so what? Fordítva inkább szokott lenni, hogy a systemd nem tudja, az s6 meg de.
Viszont az s6, meg a nosh nem hemzseg a bugoktól.

A systemd dettó: másképp, máshogy csinál egy csomó dolgot, mint amit megszoktak a scriptbuzgó unixoosok - és rögtön utálni kezdték.

Kik? Én pl. nem utálom. Attól, hogy volt pár ember, akinek nem jött be az IBM cucca, az még nem jelenti, hogy minden UNIX user utálta.
Nem, a systemd-t nem azért utálják, mert máshogy csinálja a dolgokat, hanem, mert szarul csinálja a dolgokat. Itt nem arról van szó, hogy minden szar, ami nem scriptekkel, hanem unitokkal/instance/akármikkel-okkal operál, mert akkor utálnák pl. az s6-ot, meg a nosh-t, vagy épp a Solaris SMF-et is. Mégsem teszik. (Különben sem scriptbuzi minden UNIX-os.)

A systemd-ben nem a máshogy gondolkodást utálják a népek, hanem:
- A bugokat.
- A felesleges scope creep-et, hogy mindent asszimilál.
- Azt, hogy mindent is az initbe önt.
- Az elbaszott (fél)megoldásokat (pl. bináris loggolás).
- Az irdatlan méreteit.
- Az erőforrásigényét.
- A lassúságát.
- Az instabilitását.
- A retardált bugjait.
- A torkon letolást, hogy egyre több cucc dependel rá, amivel portolhatatlanná/Linux-only-vá válnak.
- A torkon letolást, hogy egyre több Linux áll át rá, a választási lehetőség meghagyása nélkül.
- A brutális médiahátszelet.
- A fejlesztők hozzáállását, a problémák ignorálását.
- A fejlesztőik rosszindulatú arroganciáját.
- A rajongóik vérszomjas elvakultságát.
- A körülötte teremtett kultuszt.
- És azt a ménkű sok bugot.