( TCH | 2022. 07. 12., k – 10:46 )

systemd-tagadó

Az igen... :'D
Hallod, én már csak egy kávét kérek, nem is kell mondanom semmit. Ezt a freudi elszólást, hogy "systemd-tagadó"... Istentagadó! Mondom, hogy vallás, bakker: Q.E.D.

De a kérdésemre válaszolva, az általad említett eszközök eseményvezérelt működéséről, a kód-konfig-tárolás szétválasztásáról, és hasonlókról tudnál mondani néhány szót, hogy hogyan valósították meg?

Tudnék, de mit bizonyítana az? RTFM, ha annyira érdekel. Különben sem vagy sem a tanárom, sem a főnököm, hogy számonkérj rajtam bármit. Meg amúgy is, hogy mondanád meg, hogy kinyitottam a manualt, vagy fejből mondtam? Számítana egyáltalán? Jobb vagy rosszabb lesz az s6, vagy a nosh, ha tudok vagy nem tudok mondani róluk pár szót, pl. hogy az s6-ban nem konfig fájlok, hanem konfig direk vannak filevarokkal? Miért számít, hogy én miről mit tudok mondani? Megint csak a szeméyes hiteltelenítési kísérletekre futja? Na, ezért vallás. Hívői sosem érvekkel foglalkoznak, hanem, hogy a kritikust megsemmisítsék. "Infidel, i kill you!!!" Ld. még "systemd-tagadó". Uramisten... :D
De tessék, előkapartam egy régi vitámat kroozo-val, itt írtam pár szavat az s6 működéséről, meg a konfigok tárolásáról/kezeléséről.

És persze arról is, hogy vajon miért nem lett belőlük vallás - ha már ezt a kifejezést használtad a systemd kapcsán...

Azért, mert a vallás az nem csak úgy lesz, azt csinálják. Az s6 és a nosh fejlesztői pedig nem csináltak vallást az SCS-ükből. A multiknál - mint a mikiszoft, vagy épp a RedHate - viszont bevett szokás, hogy vallást csinálnak a termékükből. Legyen az a windóz, vagy épp valamelyik FreeDesktopos bughegy, mint pl. a systemd.

Bő 20 éve 4-es AIX környékén kaptam IBM-es oktatást, és akkor az ODM-et simán párhuzamba állítottam a Windows-os registry-vel, és finoman fogalmazva nem értettem, hogy miért jó. Aztán idővel kiderült, hogy nagyon nem hülyeség, amit az IBM csinált.

Ki mondta, hogy az IBM hülyeséget csinált? Rájuk azért annyira nem jellemző. De ők nem is a konzumer piacon hülyítik a népeket.