( Raynes | 2022. 07. 09., szo – 18:42 )

Kérlek ne terjeszd ezt a tévhitet. A Pipewire nem helyettesíti, mert mellette épp úgy kelleni fog a pipewire-pulse modul. Nagyon elméletileg, ha csak olyan programot használsz, amiknek nem kell pulseaudio, akkor lehetséges, hogy csak pipewire legyen fent (vagy az se), de ez elég életszerűtlen, hogy desktopon valaki csak ilyen szoftvereket használjon. Egyébként meg a Pipewire-ről jobb nem is beszélni, már bloatabb, mint a pulseaudio volt előtte.

Mondom, ezt ragozhatjátok, meg futhatjuk a köröket, de a desktop Linux felhasználók 99,99%-a nem tudja ezeket a Pöttering-remekműveket elkerülni. Néhány nagyon haladó, ultra minimalista felhasználó, Gentoo-n, Alpine-on, Kiss Linuxon, meg ilyeneken, de ez annyira speciális felhasználás, hogy ez a legtöbb embernek használhatatlan lenne, beleértve téged meg TCH-t is.

Mondom, itt nem azzal van a baj, hogy a systemd, pulseaudio ilyen, meg olyan lenne, jó vagy rossz, vagy akármi, hanem hogy rá van tolva mindenkire. Nem is Pöttering meg a Red Hat tolta rá, nem is a disztrók, hanem a független fejlesztők, akik a projektjeiket önként és legtöbbször szükségtelenül rádependelik ezekre, holott ezt senki nem kérte tőlük. Általában lustaságból emelik be a legtöbb ilyen függőséget, csak mert a többi fejlesztő is ezt csinálja, meg egymástól másolgatják a szar kódokat, amikről nem értik hogyan működik.