( visztani | 2022. 07. 09., szo – 12:49 )

Alapvetően itt nem a kisboltokról van szó sztem. A korábbi boltzár idején a 400 m2-nél kisebb üzletek nyitva lehettek, de csak a tulaj és családtag dolgozhatott vasárnap.

A boltzárat kérvényező szakszervezetek leginkább a nagyobb, hétvégén is nyitvatartó áruházláncok (élelmiszer-, barkács-, bútor-, stb.) munkavállalóit (munkáltatóit?) képviselik, nem pedig a kicsiket. A kicsiknek egy extra bevételi forrás lenne, ha a hétvégén keletkező kereslet náluk csapódna le.

Szóval a helyzet sztem: egymás konkurensei (Tesco vs. Auchan vs. Lidl, vs. Aldi vs. Penny) nem merik meglépni egymaguk, hogy bezárjanak hétvégén (vasárnap), pedig az lenne a racionális (eleve dupla pénz a munkavállalóknak, és a forgalom is kisebb talán, meg ember sincs), mert akkor versenyhátrányba kerülnének a konkurenssel szemben (vagy egymásra licitálnának a bérekben, amit nem akarnak), ezért:

"... a munkáltatók többféle módon is megpróbálták magukhoz csalogatni a szükséges munkaerőt. Mivel a létszámot tartósan nem lehet a szükséges szintre feltornázni, a KASZ álláspontja szerint szükség van a helyzet más módon történő kezelésére is."

Valszeg az általad javasolt kétszeres fizetéssel - nem is tudom, miért - nem próbálkoztak ezek a nagy multik, inkább megtiltatnák egymásnak a vasárnap délutáni nyitvatartást, így egyikük sem kerül a másikkal szemben hátrányba a munkaerőt illetően (és még fizut sem kell emelni).