( Raynes | 2022. 07. 08., p – 18:44 )

Nem, nem keverem. Lehet ezek a libsystemd részei, de az se érdekes, épp úgy része az is a systemd-nek, és ha megnézed egy systemd-mentes asztali disztró futó processlistáját, épp úgy felfedezed ezeket a futó szutykokat, amiket írtam. Azért mondom, hogy ezt már több disztrón is tapasztaltam. Pont ez a buktatója, ha ezek a szutykok amúgy is futnak a háttérben, akkor minek van fent egy másik initrendszer, akkor már használjon az ember systemd-t, lehet akkor több lesz még 1-2 modullal (viszont cserében kevesebb lesz egy 3rd party initrendszerrel, ami ezt ellensúlyozza), de legalább teljesen szabvány, és 100%-ban mainstream kompatibilis lesz az ember rendszere.

Mint írtam, az oka a függőségek. Nem maga a disztró függ tőle, hanem pont a legnépszerűbb szoftverek legtöbbje, a legtöbb mainstream DE, és program.

Ugyanaz a helyzet vele, mint a pulseaudio-val. Azt is elvileg el lehet kerülni, csak épp a legnépszerűbb porgramok kb. 90%-a (hasraütésre) dependel rá, és lehet ugyan újrafordítással fetrengeni (hogy csak ALSA-val forduljon az adott progi), vagy apulse-sal trükközni, csak épp széllel szemben hugyozik az ember velük, ott lesz, ahol a part szakad. Ezek a Pöttytering-remekművek annyira beették magukat a szabvány linuxos ökoszisztémába, hogy kivakarhatatlanok, és lehet ugyan harcolni ellenük, de elég szélmalomharc, hosszú távon nem nyerhetsz.