( dzsolt | 2022. 07. 08., p – 07:27 )

Bocsánat, lehet nem a te hozzászólásodhoz illik a legjobban, hanem inkább ehhez a szálhoz, de ideírom!

Jól hangzik és jól néz ki leírva minden ilyen csak kb. egy szó sem igaz belőle! A történet gyakorlatban megvalósuló oldalról így néz ki:

Németországban élünk, a lányom itt nőtt fel és egy új kapcsolta egy itteni egyetemről a covid miatt másfél éve haza költözött, hogy ott folytassa az iskolát. A lányom kis tervezgetés után ment vele, mert ugye gyere haza fiatal, meg szerelem, meg azon dolgozik Magyarország, hogy jobb legyen, meg, meg.. meg... Szóval indokok, okok találkoztak a kívánalmakkal, léptek! Az új hely Budapest, budai oldal. Aztán jöttek a pofonok! Migráns vagy, várj a sorodra! Végzettsége idősgondozó, nem elismert, mert németül van, így a munkakeresés kiterjedt a kereskedelem/vendéglátás/„mindenegyébamijön” vonalra. Néhány hét a srác szüleinél, mert jobb az önállóság jött a lakás keresés. Lakásbérlés... a bérleti díjat készpénzben kézbe, bejelentkezni nem lehet, szerződés az van is nincs is! Név postaládára nem kerülhet! A munkabér a meghirdetett bér már a megbeszélésen tisztázódik, hogy a kiírás csak bizonyos feltételek mellett, aminek a jelentkezők 1-2 százaléka talán meg tud felelni. A valódi bér a minimálbér a számlára a többi zsebbe 2 héttel később, mint a fizetésnap. A munkabeosztás napi 8 órára meghirdetve, a megbeszélésen napi 10 óra, többnyire hétvégén is és a munkafelvétel után szemrebbenés nélkül beírva beosztásba a 12 óra. Szabadnap kellene vagy legalább egy szabad pár óra, mert ugye időpontjai vannak, hogy ne kezeljék migránsként, eredmény: szabad órák nincsenek így új munkahely keresés. Mindez 2021-2022-ben Budapesten, a meghirdetett 450e Ft-os bruttó bérből 220 nettó realizálva amiből a minibálbéren felüli rész feketén van. 160 albérlet és élj meg ahogy akarsz (jó, ide tartozik az is, hogy a napi 12 órás műszakok után többet nem nagyon tudna mikor elkölteni). Ha nem velünk történik, nem hiszem el senkinek (több hasonló cipőben járó fiatallal van kapcsolat azóta, a számok kicsit másabbak az eredmény átlagban ugyan ez), de ez a mai magyar valóság és az, hogy nekem nem voltak annak idején nagy álmodozásaim ott, nem vetült a lányra, hagytam álmodni a hazáról és segítettem a visszatérésben. Az élet nem áll meg, lassan befejeződik a srácnak az egyetem és bár ott akartak maradni, már várják a napot amikor kézben a bizonyítvány és tervezik, hogy itt hová. Nagyon sajnálom, hogy az elmúlt 30 évben semmi nem változott ezen a téren otthon (tehát független az aktuális kormánytól, mind ugyanolyan!), de megértem, hogy nem találnak 500 bruttó körül sem, mert amikor a részletekre térnek egy interview-n, csak az általad említett balfaszok mondanak rá igent és abban igazat adok neked, hogy balfaszokkal együtt dolgozni nem lehet. A népvándorlások oka, mindig az elégedetlenség (az elégedetlenség pedig az aktuális helyzettől függ, nem kell hozzá háború) és ezzel azt mondhatom, hogy intézményesen a magyar állam üldözi el a saját jövőjét az országból. Nekünk sem volt annak idején könnyű, de megértem a fiatalokat, ha ebből nem kérnek és otthagyják az egészet!

Hogy hogy jön ide ez a vasárnapi boltzárhoz? Kívánom, hogy megengedhessék maguknak akár a munkavállalók, akár a munkaadók, hogy vasárnap ne kelljen kinyitni! Kívánom, hogy törvényileg ne lehessen olyan szerződéseket kötni, mint ebben a szálban említetted, hogy bukja a bérleti szerződést ha nem alkalmazkodik hozzá! Nyisson ki ha akar, ne legyen tiltva sem, de ne legyen kötelező sem! Jah, tudom, az demokrácia lenne ami épp megy ki a divatból :D (légy szíves ne fussunk bele mélyebben a politikába, ezt az utolsó mondatot inkább keserű viccnek szántam)