( _Franko_ | 2022. 07. 07., cs – 08:51 )

Nekik a legnagyobb versenyelőnyük, hogy több olcsó forráshoz férhetnek hozzá és megrendeléshez. [...] 50 km-rel arrébb lévő versenytársam kapott mindenféle támogatást az EU-tól és az életképtelennel kellett versenyeznem.

Az egészben az a félelmetes, hogy pontosan érted, mi a baj a piactorzítással, amikor a saját céged találkozik vele közvetlenül, de semmi bajod nincs vele, ha nem érint közvetlenül.

Ráadásul hozzá kell tenni, hogy az EU nem nyomta a mindenféle közvetlen vissza nem térítendő támogatást: az EU adott pénzt egy elvileg felnőtt államnak, hogy nesze, költsed el úgy, ahogy szerinted a legjobb a gazdaságodnak, mégiscsak te ismered legjobban és nyilván ott és úgy költöd el, ahol és ahogy a legnagyobb hatékonyságot reméled. Lehetett volna minden EU pénzt úgy felhasználni, hogy támogatott hitelre megy, semmi nem tiltotta, de ehelyett konkrétan ellopták, nagyrészt úgy, hogy vissza nem térítendő támogatásként odaadták mindenféle baráti cégeknek, mert az nem igényel utólagos gazdasági teljesítményt.